Fondurile de pensii au ajuns la active de 4 miliarde euro şi au produs randamente de peste 12% în ultimul an

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) și facultative (Pilonul III) au ajuns, împreună, la active nete în administrare în valoare totală de aproape 17,5 miliarde lei (4 miliarde de euro) la mijlocul anului 2014, potrivit unui comunicat al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Beneficiarii acestor sume sunt aproape 6,5 milioane de români (conturi individuale). În ceea ce privește rezultatele investiționale ale fondurilor de pensii, media pentru întreg sistemul a depășit 12% în ultimul an.

Cele 8 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la sfârșitul primelor șase luni din 2014 la un număr total de 6,16 milioane de participanți, în beneficiul cărora administrau active nete în valoare totală de 16,54 miliarde lei, potrivit datelor calculate de APAPR. În ultimul an, activele nete ale Pilonului II și-au menținut ritmul de creștere (+43% fața mijlocul anului 2013), datorită creșterii procentului de contribuție la 4,5% în 2014, dar și grație rezultatelor investiționale obținute de administratori, în beneficiul participanților la fondurile de pensii.

Potrivit APAPR, de la lansare și până în prezent (sfârșitul primului semestru 2014), fondurile de pensii de Pilon II au primit în administrare în numele participanților contribuții brute în valoare totala de 13,18 miliarde de lei și au adăugat, prin fructificarea investițiilor, câștiguri nete (de toate comisioanele) de 3,36 miliarde de lei.

Din punct de vedere al performanțelor investiționale, fondurile de pensii private obligatorii au obținut în ultimul an un randament mediu de 12,1%, în timp ce randamentul mediu de la lansare (luna mai 2008 — luna iunie 2014) este de 11,4% pe an.

Cele 10 fonduri de pensii private facultative (Pilonul III) au ajuns la finele primului semestru din 2014 la un număr total de circa 330.000 de participanți, în beneficiul cărora administrau active nete în valoare totală de peste 923 milioane de lei, potrivit datelor calculate de APAPR. În ultimul an, contribuțiile virate de participanți în conturile personale de pensii facultative au înregistrat o creștere ușoară, ceea ce a dus, alături de rezultatele investiționale, la un ritm de majorare a activelor de 34% față de mijlocul anului 2013.

Din punct de vedere al performanțelor investiționale, fondurile de pensii private facultative au obținut în ultimul an un randament mediu de 12,4%, în timp ce randamentul mediu de la lansare (luna mai 2007 — luna iunie 2014) este de 8,3% pe an.

‘Sistemul de pensii private a continuat să crească și să se dezvolte armonios și în cursul acestui an. Pentru un sistem de economisire creat să producă rezultate peste 20-30 de ani, evoluția pe termen lung este evident cea mai relevanta, dar și analiza continuă a rezultatelor are meritul de a-i surprinde evoluția în cele mai importante momente. Performanțele foarte bune ale fondurilor de pensii, implicarea în creștere în finanțarea economiei reale, funcționarea fără sincope a mecanismelor sistemului, în condiții de risc redus pentru participanți, toate concura la consolidarea sistemului și, speram, la creșterea încrederii în acesta. Pentru a doua parte a anului, prioritatea noastră ca industrie vizează discuții cu autoritățile pentru promovarea legii de plata a pensiilor private’, a declarat Raluca Țintoiu, președintele APAPR. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata