Fondurile de pensii private au ajuns la deţineri de peste 820 de milioane de euro, după primul trimestru

Fondurile de pensii private au ajuns, la sfârșitul primelor trei luni din 2015, la dețineri importante, de peste 820 de milioane de euro, în 35 de companii românești listate la Bursa de Valori București (BVB), inclusiv companii strategice, de interes național, devenind, astfel, cel mai mare investitor instituțional local de pe piața de capital.

Potrivit unui comunicat al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), remis luni , fondurile de pensii private ajunseseră la finele anului trecut la dețineri totale în valoare de 753 de milioane de euro în 35 de companii românești listate la BVB, sumă care, la sfârșitul primului trimestru din 2015, a trecut de 820 de milioane de euro, conform calculelor APAPR, fiind de patru ori mai mare decât la finele anului 2012.

Fondurile de pensii private investesc aproximativ 20% din activele de aproape cinci miliarde de euro în acțiuni listate, marea majoritate a acestora (circa 85%) fiind acțiuni românești de la BVB și restul de 15% acțiuni străine, pe diferite piețe ale Uniunii Europene.

De la lansare și până la finele primului trimestru din 2015, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obținut un randament mediu anualizat de 11%, iar cele facultative (Pilonul III) de 8,1%.

Fondul Proprietatea, Romgaz, Banca Transilvania, OMV Petrom, Electrica, Transgaz și Transelectrica sunt companiile în care fondurile de pensii private au investit cele mai mari sume până în prezent, potrivit datelor centralizate de APAPR, pe baza unei analize a informațiilor publicate de administratori și ASF. De altfel, aceste șapte acțiuni sunt nelipsite din portofoliile tuturor celor 17 fonduri de pensii (șapte fonduri obligatorii — Pilonul II și zece fonduri facultative — Pilonul III). Topul deținerilor este completat de BRD, SIF-uri, Zentiva și BVB.

„Cu alte cuvinte, interesul fondurilor de pensii private vizează în general sectoarele financiar, energetic și farmaceutic, potrivit acelorași date”, afirmă APAPR.

Odată cu creșterea contribuțiilor virate în sistem, dar și a randamentelor investiționale obținute, majorarea activelor fondurilor de pensii le-a permis acestora să-și sporească substanțial rolul pe piața de capital și, prin finanțarea companiilor românești, în economia reală.

Fondurile de pensii private deservesc circa 6,5 milioane de salariați români. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata