Fosila unei specii necunoscute de phytosaur, descoperită în Texas

15

Un craniu aparţinând unei specii necunoscute de phytosaur, un veritabil „monstru al mlaştinilor”, cu botul lung şi plin de dinţi, asemănător crocodililor, care a trăit în urmă cu mai mult de 200 de milioane de ani, a fost descoperit în Texas, informează LiveScience.

Reptilele din grupul Phytosaur-ilor se hrăneau cu peşti şi alte animale pe care le vânau de-a lungul malurilor râurilor şi lacurilor din Triassic. Noua specie a primit denumirea de Machaeroprosopus lottorum, iar pornind de la măsurătorile craniului, specimenul respectiv măsura aproximativ 5 metri lungime.

„Aceste reptile aveau practic acelaşi mod de viaţă ca şi crocodilii moderni, trăiau în apropierea apei, hrănindu-se cu peşti şi cu orice alte animale care ajungeau pe marginea cursurilor de apă pentru a se adăpa”, conform lui Bill Mueller, paleontolog la Museum of Texas Tech University.

Fosilele de phytosaur sunt relativ comune în Canionul Cooper din Garza County, Texas, zona în care a fost descoperit şi noul specimen. În prezent această zonă este aridă, dar în Triassicul Târziu era acoperită de o pădure de conifere şi de ferigi arborescente care înconjura un lac în care vânau phytosaurii.

Descoperirea propriu-zisă a acestui craniu a avut loc încă din 2001, când un cercetător din cadrul Texas Tech, Doug Cunningham, desfăşura o serie de săpături în zonă. Craniul a fost excavat cu tot cu roca în care era conservat, fiind transportat la muzeu unde s-au derulat apoi operaţiunile de extragere a fosilei din patul de rocă.

După îndepărtarea patului de rocă, Bill Mueller şi colegii săi au comparat trăsăturile acestui craniu cu cele ale altor cranii de phytosaur şi au descoperit că este vorba despre o specie necunoscută.

Phytosaurii au trăit în Triassicul Târziu (acum 230 – 203 milioane de ani). Craniul descoperit aparţine unei femele şi măsoară aproximativ 1 metru lungime. Caracteristicile botului indică faptul că aceste animale se hrăneau preponderent cu peşti, dar probabil şi cu alte animale mai mici care ajungeau pe malul apelor pentru a se adăpa. Craiul seamănă foarte mult cu cel de aligator, însă fosele nazale sunt amplasate în apropierea ochilor, la baza botului, nu la capătul său, aşa cum se întâmplă în cazul aligatorilor.

Concluziile studiului acestui specimen de phytosaur sunt prezentate în ultimul număr al revistei Earth and Environmental Science Transactions of the Royal Society of Edinburgh. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata