Fosta campioană olimpică Ecaterina Szabo are un mic muzeu în judeţul Covasna

26

‘Într-un minut poţi doborî un record, într-o oră poţi juca meciul vieţii tale, într-un an poţi deveni un campion adevărat, dar abia într-un secol un campion se poate transforma într-o legendă”, spunea jurnalistul sportiv Aurel Raţiu în urmă cu doi ani, când multipla campioană olimpică la gimnastică Ecaterina Szabo a fost desemnată ”Sportivul secolului din judeţul Covasna”.

Puţină lume ştie că Ecaterina Szabo, gimnasta care la Olimpiada de la Los Angeles din 1984 a reuşit performanţa de a câştiga trei medalii de aur, este născută în comuna Zagon din judeţul Covasna. Numele ei figurează alături de ale celor mai mari gimnaşti ai lumii în ”International Gymnastics Hall of Fame”. Kati, cum i se spune, s-a stabilit în Franţa, dar o parte dintre medaliile şi trofeele ei pot fi văzute în casa natală din Zagon, unde părinţii au amenajat o mică expoziţie.

Kati Szabo este doar unul dintre sportivii covăsneni datorită cărora tricolorul românesc s-a înălţat pe cel mai înalt catarg, iar imnul ţării a răsunat la cele mai importante competiţii din lume.

Istoria sportului covăsnean au scris-o cu ambiţie şi trudă mulţi sportivi, majoritatea legitimaţi la Clubul Municipal (CSM) Sfântu Gheorghe, care a aniversat patru decenii de existenţă.

Secţia de lupte libere, care a avut cea mai mare continuitate, poate fi considerată o ”fabrică de campioni”. Printre aceştia s-au numărat Diana Cioineag, campioană naţională de seniori, Estera Dobre, de trei ori vicecampioană europeană, şi Mădălina Linguraru, medaliată cu aur la Jocurile Francofoniei.

Tânăra speranţă a Clubului este luptătoarea Incze Kriszta, antrenată de Matefi Arpad, care şi-a adjudecat în 2013 titlul de campioană naţională şi vicecampioană europeană la cadeţi.

Secţia de atletism a CSM Sfântu Gheorghe a ajuns în anii ’80 în elita naţională, sportivii antrenaţi de profesorul Carol Șanta obţinând numeroase titluri naţionale şi balcanice. În anii ’90 atleţii covăsneni au adunat 147 medalii dintre care 68 de aur, la campionatele naţionale şi internaţionale, şi 40 de medalii la Jocurile Balcanice. Trei sportivi ai CSM — Florin Ionescu, Ovidiu Olteanu şi Stela Olteanu au participat la Jocurile Olimpice de Vară de la Atlanta (1996), Ionescu repetând performanţa şi la Sidney 2000. Acesta din urmă rămâne sportivul cu cele mai mari performanţe din istoria clubului, cu patru finale de campionat mondial, cel mai bun loc ocupat fiind 5 la Goteborg, două participări la Olimpiadă şi două recorduri naţionale.

Clubul de atletism continuă să facă performanţă şi azi sub îndrumarea antrenoarei Revesz Katalin, printre cei mai buni sportivi numărându-se Cosmin Trofin, o prezenţă constantă pe podium la Campionatele Naţionale pentru juniori. Tânărul practică atletismul de la vârsta de 7 ani, iar visul său este să facă baremul pentru Jocurile Olimpice de la Rio din 2016.

Echipa de handbal feminin a CSM Sfântu Gheorghe s-a bucurat de două generaţii de succes în 1982 şi 1987, ani în care a jucat în prima divizie. Printre cele mai cunoscute jucătoare de la Sfântu Gheorghe s-au numărat surorile Maria şi Edit Torok.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata