Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, reţinut într-un dosar de trafic de influenţă

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost reținut marți într-un dosar de presupus trafic de influență, o premieră pentru un fost șef de stat francez sub cea de-a V-a Republică, a anunțat o sursă judiciară, relatează AFP.

Sarkozy a sosit marți dimineața, cu puțin înainte de ora locală 08.00 (06.00 GMT), la bordul unei mașini negre cu geamuri fumurii, la brigada anticorupție de la Nanterre, în apropiere de Paris, unde urma să fie audiat. Anchetatorii brigăzii anticorupție a poliției judiciare vor putea să-l audieze pe fostul președinte francez până la 24 de ore, interval ce poate fi prelungit o singură dată.

Avocatul lui Nicolas Sarkozy este de asemenea reținut de luni în acest caz de presupus trafic de influență. Thierry Herzog a fost reținut pentru a fi interogat de biroul anticorupție al poliției judiciare. Doi înalți magistrați de la Parchetul General al Curții de Casație, Gilbert Azibert și Patrick Sassoust, au fost de asemenea reținuți luni.

Anchetatorii încearcă să stabilească dacă fostul președinte din perioada 2007-2012, ajutat de avocatul său, a încercat să obțină informații de la un înalt magistrat privind o investigație care îl viza, în schimbul promisiunii unui post de prestigiu.

În cadrul unei anchete judiciare deschise la 26 februarie de către parchetul național financiar, anchetatorii vor astfel să afle de asemenea dacă Nicolas Sarkozy a fost informat în mod ilegal în legătură cu punerea sa sub ascultare.

Această măsură, spectaculoasă în care este implicat un fost președinte, a fost decisă în septembrie în cadrul unei alte anchete privind acuzații de finanțare de către Libia a fostului lider libian Muammar Gaddafi a campaniei sale prezidențiale din 2007.

Relansarea acestei afaceri judiciare survine în contextul în care Nicolas Sarkozy este tot mai des citat în Franța pentru o revenire în politică prin preluarea din nou a conducerii partidului său de dreapta (UMP), intrat într-o criză fără precedent din cauza unui scandal privind o serie de facturi false. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata