Fotbal – CM 2014: O eşarfă de un milion de dolari la ceremonia de deschidere

O eșarfă din mătase pură, care a aparținut pionierului franco-brazilian al aviației Alberto Santos-Dumont (1873-1932) și estimată la un milion de dolari va fi purtată de un tânăr paraplegic care va da lovitura de începere a partidei de deschidere din cadrul Cupei Mondiale de fotbal 2014, dintre Brazilia și Croația, joi seara la Sao Paulo.

Tânărul, care va da lovitura de start cu ajutorul unui exoschelet motorizat, creat de o echipă de 156 de cercetători din lumea întreagă, va purta această eșarfă, considerată o adevărată relicvă de către brazilieni.

Eșarfa, a cărei valoare este estimată la 2,2 milioane reali (un milion de dolari), este asigurată în cazul în care va fi deteriorată, dezvăluie ziarul Folha din Sao Paulo.

„Eșarfa are o valoare inestimabilă, este cea mai rară și personală relicvă cunoscută”, a declarat președintele Fundației Santos-Dumont, citat de Folha.

În 2006, astronautul brazilian Marcos Pontes a călătorit în spațiu cu prețioasa eșarfă, în cadrul unei misiuni ruse, care, pentru prima oară, a dus un brazilian în afara atmosferei terestre.

Atunci când nu este expusă la astfel de evenimente prestigioase, prețioasa relicvă este ținută sub cheie în seiful unei bănci.

Alberto Santos-Dumont, un pionier franco-brazilian al aviației, și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în Franța. El a construit numeroase baloane la bordul cărora a zburat și a conceput primul dirijabil. Pe 23 octombrie 1906, el a făcut primul zbor public cu un avion „mai greu decât aerul”, denumit „14-bis” sau „Oiseau de proie” (Pasărea de pradă), în parcul Bagatelle de lângă Paris. Santos-Dumont a omologat, cu această ocazie, primul record mondial din aviație, parcurgând 220 metri în 21 de secunde. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata