Fotbal: Germania, noua campioană mondială, după 1-0 în finala cu Argentina

Germania a câștigat Cupa Mondială la fotbal din Brazilia, duminică, 13 iulie, pe stadionul ”Maracana” din Rio de Janeiro, după ce a învins Argentina în finală, cu scorul de 1-0 (0-0, 0-0), după prelungiri.

Golul victoriei echipei Germaniei a fost marcat de Mario Goetze (113).

Germania, care a făcut un joc pozitiv, a dominat, și-a creat ocazii, a cucerit al patrulea său titlu mondial, după cele din 1954 (3-2 cu Ungaria), 1974 (2-1 cu Olanda) și 1990 (1-0 cu Argentina). Este a doua finală câștigată de Nationalmannschaft în fața Argentinei, după 2-3 în 1986 în Mexic și 1-0 în 1990 în Italia.

Argentina rămâne cu cele două titluri mondiale (1978, 1986), având și trei finale pierdute: 2-4 cu Uruguay, în 1930, 0-1 cu Germania în 1990 și 0-1 cu Germania în 2014.

Germania, care l-a pierdut pe Khedira la încălzire, a început la cârma jocului, cu o posesie prelungită, în timp ce Argentina a rămas în expectativă, cu o apărare solidă și încercări ofensive pe contre.

Sud-americanii au avut prima oportunitate în min. 4, când Higuain a tras un șut prin fața porții din unghi. Echipa ”albiceleste” a avut o ocazie uriașă în min. 21, când Kroos, neatent, a trimis o minge cu capul spre propria poartă, Higuain a rămas singur cu Neuer, dar a șutat pe lângă.

Nationalmannschaft și-a continuat imperturbabilă jocul de pase, cu o posesie categorică, însă a suferit o nouă pierdere, mijlocașul Kramer (înlocuitorul lui Khedira, n. red.) fiind înlocuit din cauza unei accidentări. Noul intrat Schuerrle (37) a fost eroul unei faze foarte periculoase, cu un șut respins greu de Romero, dar s-a dictat ofsaid pentru faptul că Oezil era pe traiectorie.

Messi s-a remarcat în min. 40, când a creat pericol în careul german, dar Boateng a reușit să respingă din fața porții. Până la pauză echipa lui Loew a mai avut două ocazii bune de gol, dar Kroos a tras slab de la 17 metri, fără probleme pentru Romero, iar Hoewedes (45+1) a trimis mingea cu capul în bară, la un corner.

La reluare, Messi a fost angajat excelent de Perez (47), dar a tras milimetric pe lângă poartă din poziție de finalizare. Apoi, cele două echipe nu au mai reușit să își creeze situații periculoase o bună perioadă de timp. Germania, care a menținut o posesie superioară, a avut o acțiune promițătoare, dar Schuerrle a făcut o preluare prea lungă și balonul a ajuns la Romero (71). Nationalmannschaft a mai irosit o ocazie bună, prin Kroos (82), care a trimis de la 17 metri cu latul alături de poartă.

Germania a început în forță prelungirile și a fost foarte aproape de gol, prin Schuerrle (91), dar Romero a apărat. Palacio a ratat o ocazie uriașă de tranșat disputa, singur cu Neuer, pe care a încercat să îl lobeze (97).

Echipa Germaniei a dat lovitura în minutul 113, când Schuerrle a centrat de pe partea stângă, noul-intrat Goetze, scăpat din marcaj, a preluat pe piept și a trimis în poartă: 1-0. Până la finalul meciului, Argentina și-a mai creat o singură ocazie, prin Messi, dar starul Barcelonei a trimis cu capul peste poartă (118).

Germania a câștigat pe merit, fiind cea mai constantă echipă a competiției, după ce a învins Portugalia (4-0), a remizat cu Ghana (2-2) și a întrecut echipa SUA (1-0) în grupă, a dispus de Algeria cu 2-1, după prelungiri, în optimile de finală, s-a impus cu 1-0 în fața Franței în sferturi, iar în semifinale a zdrobit Brazilia cu 7-1, pentru ca în finală să treacă de Argentina.

Messi, care multă lume se aștepta să fie motorul Argentinei și vedeta Mondialului, a fost discret și în acest meci.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata