Fotograful Iulian Adrian Zambrean, distins cu premiul celei mai bune fotografii în cadrul concursului fotoCAM

Fotograful român Iulian Adrian Zambrean a primit vineri, 7 iunie, de la șeful guvernul regional din Madrid, Ignacio Gonzalez, premiul pentru cea mai bună fotografie prezentată la concursul de fotojurnalism fotoCAM, ajuns la cea de-a șaptea ediție.

„Juriul a decis ca fotografia câștigătoare la categoria individuală să fie o imagine în alb-negru, intitulată „La Espera/Așteptarea”, a fotografului freelance Adrian Iulian Zambrean, obișnuit colaborator al agenției Whitepress. Imaginea surprinsă de Zambrean arată silueta unui copil care își sprijină mâna pe un geam, în vreme ce observă de la înălțime unul dintre peisajele cele mai emblematice ale Gran Via”, a explicat Ignacio Gonzalez.

Fotograful român a arătat vineri, la festivitatea de premiere, că „dacă pentru mine este dificil să vorbesc în public, întrucât sunt un captator de imagini, cu atât mai greu este de relatat munca fotografilor freelance, în aceste vremuri. Dacă este dificilă munca unui fotoreporter protejat de o instituție de presă, cu atât mai grea este activitatea pentru fotografii ca mine”.

Anterior, el a mărturisit  că trăiește de 8 ani în Spania, iar în ultimii 6 ani a început să lucreze și să colaboreze cu diferite reviste în calitate de fotograf. „Imaginea pe care am trimis-o la concurs, la îndemnul unui prieten, este cea făcută de pe terasa unui restaurant din Madrid, în alb-negru. Am văzut un copil la geam, care părea trist, iar afară ? o reclamă pe care scria ‘Feel good’. Am simțit că trebuie să surprind contrastul; așa îmi construiesc mereu imaginile”.

„Madridul vrea să aprecieze munca zilnică a acestor fotoreporteri, care prin fotografie reflectă realitatea politică, socială și culturală a Comunității Madrid, precum și efortul făcut de ei, de a fi martori ai unei societăți și ai unor vremuri prin operele lor personale, de a fi capabili să miște și să emoționeze conștiințele”, a mai spus șeful guvernului regional madrilen.

Cu fotografia intitulată „La Espera”, românul a câștigat un premiu dotat cu 12.000 de euro. Alături de Iulian Adrian Zambrean a fost desemnat câștigător și fotograful spaniol Alberto R. Roldán, pentru cea mai bună serie fotografică, acest premiu fiind dotat cu 8.000 de euro. Juriul concursului a fost format din editori de materiale grafice de la diferite medii de presă din Spania, care au ales drept finaliști fotoreporteri de la prestigioase instituții de presă din Spania, precum agenția EFE sau ziarele El Pais și El Mundo.

Guvernul regional al Comunității Madrid a decis în urmă cu șapte ani crearea acestui premiu pentru recunoașterea activității fotoreporterilor din Madrid care oglindesc în fiecare zi, prin munca lor, actualitatea regiunii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto:  zambrean.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata