Fragmente din Coran, poate „cele mai vechi din lume”, descoperite în Marea Britanie

Fragmente din Coran scrise în urmă cu aproximativ 1.300 de ani, care ar putea fi printre cele mai vechi din lume, au fost descoperite în biblioteca Universității din Birmingham, a anunțat miercuri această instituție din Marea Britanie.

Manuscrisul era păstrat de aproape un secol într-o colecție de cărți și documente din Orientul Mijlociu, fără ca nimeni să-și imagineze că este atât de vechi, relatează AFP și BBC. Numai în contextul în care o cercetătoare italiană, Alba Fedeli, a studiat textul pentru teza de doctorat, universitatea a decis să facă o analiză cu carbon 14.

‘Rezultatul este surprinzător’, a afirmat David Thomas, specialist în islam și creștinism al universității. Potrivit analizei, care are un grad de certitudine de peste 95%, manuscrisul datează din perioada anilor 568—645, așadar, din tipul vieții profetului Mahomed, despre care tradiția islamică spune că ar fi trăit între 570 și 632.

Fragmentele din Coran sunt caligrafiate pe piele de oaie sau capră. ‘Analiza documentului arată că există o mare probabilitate ca animalul de la care provine pielea să fi trăit în timpul profetului Mahomed sau puțin după aceea’, a adăugat David Thomas.

În manuscrisul care, potrivit cercetătoarei Alba Fedeli, provine dintr-un același codex ca și paginile păstrate la Biblioteca Națională Franceză de la Paris, sunt reproduse versete din capitolele 18-20, scrise cu cerneală în hijazi, vechi stil caligrafic arab.

Manuscrisul va fi expus la Universitatea din Birmingham, între 2 și 25 octombrie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: nbcnews.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata