Francul elveţian, moneda cu cea mai bună performanţă din G10, în ianuarie

24

Francul elvețian a fost moneda cu cea mai bună performanță în ianuarie în rândul celor mai puternic industrializate țări din lume – G10 – în timp ce dolarul canadian a înregistrat cea mai slabă evoluție, conform datelor publicate de compania Finviz, transmite Reuters.

Grupul G10 este alcătuit din Germania, Belgia, Canada, SUA, Franța, Italia, Japonia, Olanda, Marea Britanie, Suedia și Elveția.

Majoritatea statelor din G10 s-au confruntat luna aceasta cu o depreciere a monedelor lor, pe fondul aprecierii puternice a dolarului SUA.

Francul elvețian s-a apreciat cu 7% față de dolarul SUA, yenul cu 1,4%, în timp ce dolarul canadian s-a depreciat cu 8% față de moneda americană, dolarul neo-zeelandez cu 4,8% și lira sterlină cu 3%.

În 15 ianuarie, Banca Națională a Elveției (BNS) a eliminat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, stabilit în urmă cu trei ani, ceea ce a provocat o apreciere de 30% a francului elvețian în raport cu moneda euro și cu 25% față de dolar. Menținerea acestui prag ar fi costat instituția 100 miliarde de franci elvețieni (110,84 miliarde de dolari) pe lună, a avertizat recent Fritz Zurbruegg, membru al Board-ului BNS. Acesta a apreciat că BNS ar putea lua în considerare stabilirea unui prag minim pentru un coș valutar alcătuit din euro și dolar.

Deprecierea dolarului canadian vine după ce banca centrală a redus neașteptat rata dobânzii de referință de la 1% la 0,75%, la reuniunea de politică monetară din 21 ianuarie. Și Banca Centrală Europeană a anunțat luna aceasta lansarea unor măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro, care au dus la deprecierea euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata