Franţa a adoptat legea care interzice recurgerea la modele excesiv de slabe, într-un efort de combatere a anorexiei

Franța interzice recurgerea la modele excesiv de slabe, iar agenții din industria modellingului și casele de modă care le angajează se pot confrunta cu amenzi și chiar cu închisoarea, se indică într-o nouă lege adoptată vineri.

Potrivit Reuters, prin această nouă lege, Franța, cunoscută pentru moda și industriile sale de lux, în valoare de zeci de miliarde de euro, se alătură unor state ca Italia, Spania și Israel, care au adoptat legi împotriva modelelor prea slabe pe podiumurile de modă sau în reclame, la începutul anului 2013.

Măsura face parte dintr-un efort mai larg de combatere a anorexiei, sprijinit de guvernul președintelui Francois Hollande.

Parlamentarii au aprobat, de asemenea, o măsură separată care face ilegală incitarea la anorexie — destinată site-urilor care încurajează pierderile în greutate care pot pune în pericol sănătatea.

„Activitatea de model este interzisă oricărei persoane al cărei indice de masă corporală este mai mic decât nivelurile propuse de autorități și decretate de către miniștrii sănătății și muncii”, se indica în proiectul de lege.

Deputații aflați la originea acestuia declaraseră anterior că modelele ar trebui să prezinte un certificat medical care dovedește un indice de masă corporală de cel puțin 18, ceea ce înseamnă o greutate de aproximativ 55 de kilograme la o înălțime de 1,75 metri, înainte de a fi angajate, dar și la câteva săptămâni după aceea.

Legea — adoptată de camera inferioară a parlamentului vineri dimineața de către majoritatea socialistă, în pofida opoziției parlamentarilor conservatori — prevede pedeapsa cu închisoarea de până la șase luni și o amendă de 75.000 de euro pentru orice agenție de modelling care îi încalcă prevederile. De asemenea, persoanele care administrează site-urile care incită la anorexie se confruntă cu o pedeapsă de pană la un an de închisoare și cu amenzi care pot ajunge la 100.000 de euro.

Potrivit experților în domeniul sănătății, în Franța circa 30.000-40.000 suferă de anorexie, marea majoritate adolescenți. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata