Franţa: Cei trei autori ai luărilor de ostatici au fost ucişi, mai mulţi civili şi-au pierdut viaţa

31

Forțele speciale franceze i-au ucis vineri, 9 ianuarie, pe cei doi jihadiști acuzați de masacrul soldat cu 12 morți de la Charlie Hebdo, precum și pe autorul unei luării de ostatici de la un magazin evreiesc din Paris, unde au fost descoperite după asalt cadavrele a patru persoane, relatează AFP.

Deznodământul pune capăt unei perioade de trei zile de urmărire generală după atacul asupra sediului publicației satirice Charlie Hebdo de miercuri de la Paris, soldat cu 12 morți și 11 răniți. Acest atentat, cel mai sângeros din istoria Franței, a provocat o undă de șoc în lumea întreagă.

Cu puțin timp înainte de ora 16.00 GMT, unitățile de elită ale jandarmeriei i-au împușcat mortal într-o localitate situată la nord-est de Paris pe jihadiștii Said și Chérif Kouachi care au ieșit trăgând asupra forțelor de securitate din tipografia unde se aflau, împreună cu un ostatic. Un membru al forțelor de ordine a fost rănit în timpul operațiunii, au informat surse de securitate, dar ostaticul a fost eliberat teafăr și nevătămat.

Aproape simultan, a fost declanșat un asalt asupra magazinului evreiesc din estul Parisului, unde un bărbat a luat ostatice mai multe persoane. Două persoane fuseseră ucise în schimbul de focuri care a avut loc la începutul luării de ostatici, la puțin timp după ora 12.00 GMT. După mai multe explozii, polițiștii au pătruns în magazin. La puțin timp după aceea, cel puțin cinci ostatici au fost scoși de polițiști din magazin, au constatat jurnaliștii AFP.

Autorul luării de ostatici, Amedy Coulibaly, a fost ucis de forțele de intervenție. Nu se știe pentru moment dacă cele patru persoane ale căror cadavre s-au găsit în magazin la finalul operațiunii au fost ucise în schimbul inițial de focuri sau în timpul asaltului.

În prezent, persistă îndoieli asupra identității unuia dintre morții descoperiți, despre care nu se știe dacă este unul dintre ostatici sau un complice al autorului, susțin surse din poliție citate de AFP. Alte patru persoane au fost grav rănite.

‘Simțim o imensă tristețe pentru toți cei care și-au pierdut viața și le mulțumim din toată inima forțelor de ordine care au intervenit cu un sânge rece care îi onorează’, a declarat presei ministrul de interne, Bernard Cazeneuve.

Autoritățile franceze s-au confruntat cu o situație fără precedent în istoria modernă a țării: două luări de ostatici la 50 km distanță comise de persoane puternic înarmate și hotărâte, ultimul act al unei tragedii care a început miercuri cu atentatul de la redacția Charlie Hebdo.

Cartierul în care se afla magazinul evreiesc a fost complet închis și toți ocupanții imobilelor învecinate au fost rugați să rămână în locuințe. De asemenea, elevii au fost ținuți în unitățile de învățământ în care se aflau la momentul luării de ostatici.

‘Este o dramă. Asta înseamnă că noi, evreii din Franța, trebuie să plecăm în Israel?’, întreabă un tânăr de 20 de ani. De altfel, diplomația israeliană a anunțat că urmărește ‘cu îngrijorare situația de la Paris’ și a evocat o ‘ofensivă teroristă în Franța’.

Autorul luării de ostatici de la Paris, Amedy Coulibaly, a fost un bărbat de culoare de 32 de ani suspectat că a ucis joi o polițistă la Montrouge, la periferia sudică a capitalei, și că a rănit o altă persoană în același atac.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata