Franţa deţine supremaţia trofeelor Bocuse d’Or, cu 10 statuete câştigate în istoria concursului

Franța deține supremația trofeelor Bocuse d’Or, cu 10 statuete câștigate în istoria concursului ce se va desfășura, anul acesta, pe 27 și 28 ianuarie, în cadrul salonului Sirha din Lyon, informează site-ul oficial al evenimentului.

Echipe ce au reprezentat Franța în concursul dedicat experților artei culinare au câștigat șapte statuete de aur, două de argint și una de bronz, în decursul istoriei competiției fondate de chef Paul Bocuse în 1987.

Pe locul al doilea, în clasamentul în funcție de palmares, se regăsește Norvegia, cu opt premii — patru trofee de aur, două de argint și două de bronz, urmată de Suedia, cu cinci premii — o statuetă de aur și patru de argint și Danemarca, țară ai cărei reprezentanți au câștigat un trofeu de aur, trei de argint și unul de bronz. Top 5 al țărilor cu cel mai mare succes la Bocuse d’Or este completat de Luxemburg, care deține un trofeu de aur.

Anul acesta, din sute de chefi care au participat, în total, la 60 de etape de selecție naționale și trei etape de selecție continentale, au fost aleși 24 care, timp de două zile, vor îmbina arta culinară și tehnica, în încercarea de a-și asigura un loc pe podiumul unui eveniment ce este supranumit „Campionatul Mondial al artei culinare”.

Fiecare echipă va găti, timp de 5 ore și 35 de minute, un preparat din carne de pasăre și un preparat din pește. Pentru preparatul de pasăre, chefii vor include elemente care țin de specificul regiunii din care aceștia provin și vor fi notați în acest sens.

Pentru preparatul din pește, chefilor li se cere, la ediția din 2015 a concursului, să includă cel puțin 50% masă vegetală. Toate fructele sau legumele incluse trebuie să provină din piața de legume Metro — sponsorul evenimentului. De asemenea, fiecare dintre chefi trebuie să includă în rețeta preparatului de pește un element vegetal care va fi tras la sorți, pe loc, dintre țelină, fenicul, dovleac și praz.

Cele 24 de echipe vor intra în concurs în două zile, pe 27 și 28 ianuarie, consecutiv, la interval de 10 minute, fiecare grup ce reprezintă o țară având un perimetru desemnat. În fiecare zi de Bocuse d’Or, 12 echipe vor crea cele două preparate obligatorii sub privirea membrilor juriului și în aplauzele celor 2.500 de fani. În ordinea intrării în concursul Bocuse d’Or 2015, cele 24 de țări sunt: Chile, Australia, Islanda, Marea Britanie, Franța, Guatemala, Argentina, Spania, Statele Unite ale Americii, Estonia, Elveția și Maroc (Ziua 1) și Germania, Finlanda, Malaezia, Norvegia, Canada, Japonia, Danemarca, Suedia, Singapore, Ungaria, Olanda și Coreea de Sud (Ziua 2).

Fiecare dintre țările participante are un reprezentant în juriul internațional. Președintele de onoare al juriului este americanul Grant Achatz, care conduce două mari restaurante în Chicago, dintre care Alinea, notat cu trei stele Michelin în 2011.

Juriul internațional îl va avea președinte pe Thibaut Ruggeri. În vârstă de 34 de ani și pasionat de fotografia culinară, Ruggeri este câștigătorul Bocuse d’Or 2013.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto; bocusedor.com

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata