Frederic Jaunault: Dependenţa de gusturile industriale e mai periculoasă decât cea de nicotină

Dependenţa de gusturile industriale, precum cea de zaharuri, prezente în proporţie de 30-40% în hrana procesată, este mai periculoasă decât cea de nicotină sau cocaină, consideră Frederic Jaunault, campion al Franţei şi Europei în sculptură în fructe şi legume şi promotor al unui program ce încurajează copiii din şcolile franceze să mănânce sănătos.

Jaunault a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES, despre pasiunea sa pentru sculptură în fructe şi legume, pentru care a studiat în Thailanda, despre cum a creat flori şi o claviatură din fenicul şi roşii, dar şi despre pericolul dependenţei de hrana procesată.

Frederic Jaunault a fost prezent, recent, la Bucureşti, pentru seria de evenimente ”Lecţiile Gustului”, ce se desfăşoară în cadrul festivalului ”Sărbătoarea Gustului”. Acesta le-a vorbit celor mici despre fructe şi legume şi a sculptat pentru aceştia figurine.

De altfel, Jaunault — Cavaler al Ordinului de Merit Agricol — este iniţiatorul Academiei Fructelor şi Legumelor, ce promovează informarea privind hrana sănătoasă în rândul adulţilor şi în primul rând printre copii.

AGERPRES: Ce faceţi dumneavoastră este o îndeletnicire mai puţin obişnuită…

Frederic Jaunault: Cred că, în primul rând, cuvântul „obişnuit” a dispărut din vocabularul celor care se ocupă cu arta gastronomiei. Totul a pornit de la faptul că, în trecut, în mare parte pentru a se amuza, echipele de bucătari făceau decoruri elaborate, pe farfurii. În mare, acest obicei a fost uitat, pentru că nu prea se mai practică această etichetă — a decorării farfuriei.

Dar eu am avut ocazia să lucrez cu chefi de generaţie mai veche, aşa că, în perioada mea de ucenicie, decoram farfuriile. Eram, să spunem, plin de uimire, ca un copil. Pentru mine, activitatea aceea era un fel de Walt Disney. Aşa că, din pasiune, am încercat să învăţ toate aceste reţete şi tehnici puţin uitate. Aşa că pot face sculpturi simple, precum cele care i-au amuzat pe copii, sau lucrări sofisticate, precum o copie a unei sculpturi de Dali. Vorbim de o artă foarte veche, o artă care a pornit din Thailanda şi are peste 1.000 de ani. În Thailanda am găsit tehnici tradiţionale. Îmi place să regăsesc tehnicile originare în diferitele ţări de unde provin, pentru a putea împărţi dragostea pentru fructe şi legume cu oamenii.

AGERPRES: Aţi avut un profesor, un maestru în această meserie?

Frederic Jaunault: Nu am avut un maestru anume. Poate primul meu instructor (maître d’apprentissage), care mi-a transmis dragostea şi respectul pentru profesie.

AGERPRES: Există reguli anume în ceea ce priveşte decorarea farfuriilor, în funcţie de felul servit? De exemplu, dacă este servită o friptură, ce tip de decoraţiune se practică?

Frederic Jaunault: Da, există. Regula este că tot ce este în farfurie trebuie să aibă o coerenţă estetică. Spre exemplu, pentru o friptură se foloseşte un decor care ajută la păstrarea sosului în farfurie. Există o funcţie decorativă, dar şi o funcţie importantă. Nu este vorba doar de decor. Se foloseau decoruri din cartof pentru a pune alte garnituri înăuntru.

AGERPRES: Care este cea mai dificilă sculptură pe care aţi realizat-o vreodată şi în ce materie?

Frederic Jaunault: Când eşti foarte pasionat de ceea ce faci, nu mai există pentru tine cea mai dificilă sarcină. Prin studiu, dragoste şi dorinţa de a reuşi ajungi să creezi ceea ce ţi-ai propus. Este un proces dificil, pentru că trebuie să ţii cont de faptul că materiile variază de la unele foarte delicate până la altele foarte dure. Dar totul este posibil. Sculptez în roşii, în varză, în spanac.

AGERPRES: De foarte mult timp derulaţi un program pentru copiii din şcolile franceze.

Frederic Jaunault: Da, am creat o Academie a Fructelor şi Legumelor şi prin aceasta împart pasiunea mea pentru aceste produse, cu scopul de a-i învăţa să mănânce bine, pentru a-i face să realizeze că pot experimenta multe gusturi. Astăzi trebuie să fim conştienţi de faptul că mâncăm multe produse industriale, iar aceste produse industriale au de la 30 până la 40% zahăr.

Iar acest gust al zahărului şterge amintirea gustului autentic al respectivului aliment. Aşa că eu încerc să îi fac să experimenteze gustul amar, dulce, acru, sărat, acid … pentru a forma palatul gustativ al copiilor şi pentru a evita ca ei să devină „victimele” marilor societăţi care produc hrană industrială. Dependenţa de aceste gusturi industriale este mai periculoasă decât cea de nicotină sau de cocaină. Palatul gustativ al copiilor este distrus, dar, din motive comerciale, celor implicaţi nu le pasă.

AGERPRES: Aţi convins vreodată anumiţi copii să mănânce legume pe care le urau?

Frederic Jaunault: Mereu fac asta. Pentru că nu îi oblig să mănânce, îi învăţ să guste. Este un întreg proces prin care savurezi un produs. Aşa că au ajuns mulţi să mănânce vinete crude dimineaţa.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata