Frumuseţe peste frumusţe: mândra ie românească

Chiar dacă se plâng de cerşetorii şi drumurile din România, străinii care ne vizitează ţara sunt întotdeauna de acord că româncele şi portul popular românesc sunt impresionante prin frumuseţea lor, scrie transilvaniareporter.

Silvia Floarea Toth este un foarte bun exemplu pentru ambele categorii, bistriţeanca de 32 de ani a impresionat pe toată lumea cu frumuseţea ei şi mai ales cu costumele populare pe care le deţine şi pe care le prezintă lumii prin intermediul fotografiei.

Originară din satul Mocod, judeţul Bistriţa-Năsăud, Silvia a învăţat încă de mică să aprecieze tradiţiile păstrate cu sfinţenie de bunicii ei. În urmă cu aproximativ o lună, pozele Silviei în care surprinde tinere costumate în straie populare au atras atenţia la Bucureşti şi astfel a fost cooptată în câteva proiecte de promovare a tradiţiilor şi portului popular românesc, dar si la festivaluri din întreaga lume.

 

  • „În costum popular mă simt ca o regină”

Pasiunea Silviei pentru fotografie şi pentru portul popular are rădăcini în chiar primele zile de viaţă ale bistriţencei născută la Constanţa.

„Prima dată am purtat o ie când aveam şase luni – dupa spusele mamei. Era o ie dobrogeană, fiindca m-am născut la Constanţa. O păstrez şi acum, e foarte mică şi fragilă, dar superbă. Am avut costume populare de când mă ştiu, familia mea mi-a creat adevărate opere de artă. Pe vremea când eram copil nu exista fetiţă în sat să nu aibă cel puţin un costum popular. Și acum mă simt ca o regină în ele”, îşi aminteşte bistriţeanca.

Dragostea pentru hainele tradiţionale nu a dispărut odată cu trecerea timpului, astfel că Silvia a decis fără să stea prea mult pe gânduri că reţelele de socializare ar putea promova şi altceva înafara de poze cu pisici, cu mâncare sau vedete din lumea mondenă. Cu ajutorul verişoarelor şi altor rude, Silvia a pus la cale şedinţe foto în care modelele de ocazie îmbracă straie populare originare din diverse zone geografice ale ţării.

„Este o încercare intimă de a surprinde fotografic frumuseţea şi misterul portului popular din zona Bistriţa-Năsăud, pe care îl cunosc cel mai bine. Încerc să fac asta de prin 2011. Nu de mult mă ocup de fotografie. În 2011 mi-am luat un aparat digital iar fotografii m-au învăţat părinţii mei să fac pe un aparat vechi, când eram mică. Fotografia este o pasiune mai veche, iar subiecţii imaginilor mele sunt oameni obişnuiţi: bunicii, verisoarele, vecinele, prietenele şi chiar eu. Într-o epocă unde fiecare persoană documentează fotografic totul, începând de la mâncare, şi postează pe reţelele de socializare, am considerat că ar fi păcat să nu scot în evidenţă frumuseţea portului nostru tradiţional”, explică Silvia.

Pe lângă costumele moştenite din familie, Silvia a cumpărat multe dintre ele de la sătencele care au înţeles că locul acestor obiecte vestimentare de mare valoare nu este pe un raft prăfuit uitat de timp. În prezent, bistriţeanca deţine 36 de costume tradiţionale şi în total, peste 100 de piese de port popular, pe care le păstrează cu mare grijă.

„În zona Țării Năsăudului, portul popular diferă de la o casă la alta.  Majoritatea costumelor sunt făcute de bunica, de mama sau de bunicul. El are 84 de ani şi în prezent mai lucrează doar pentru mine. Am cumpărat şi de la femei din zonă care nu aveau ce face cu ele şi mi le-au dat mie. Am crescut într-o familie unde hainele tradiţionale erau atât meserie cât şi pasiune. Bunicul este cojocar, iar femeile din familie (bunica, mama, matusile) toate coseau şi teseau. Cred că de la ei am moştenit dragostea pentru culoare, armonie şi tradiţie. Costumele le păstrez cât mai departe de molii. Hainele acestea sunt 99% din fibră naturală şi cel mai recent mi-au atacat moliile nişte haine de iarnă. Le ţin cu ziare între ele pentru că ziarele le protejează foarte bine datorită plumbului din hârtie. Mai pun între ele şi busuioc, efectul fiind acelaşi”, explică „ambasadoarea” Silvia.

Citește și
1 Comentariu
  1. anca spune

    Cata frumusaete : costulmele si Silvia Delicata si fina Pasionata de ceva care trebuie pus in valoare Pozele sunt minunate Culorile exceptionale Ce admirabil sa cunosti astfel de oameni exemplu .Si eu am costum popular si l imbrac cand am musafiri la desaert De fiecare data surprind placut invitatii .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata