Gadgeturile puse în serviciul sănătăţii

O nouă generație de accesorii ‘smartwear’ sau portabile conectate la un smartphone sau tabletă oferă aplicații revoluționare pentru a supraveghea organismul în timpul practicării unei activități sau de exerciții fizice. Aceste gadgeturi ale tehnologiei de vârf au fost expuse săptămâna aceasta la salonul Computex de Taipei, cea mai mare expoziție de noutăți tehnologice după târgul Cebit din Hanovra, informează AFP.

Compania taiwaneză AiQ a creat tricoul de sport inteligent prevăzut cu electrozi minusculi care măsoară ritmul cardiac și cantitatea de calorii consumată. Datele sunt transmise prin Bluetooth la un smartphone sau o tabletă. Ideal pentru sportivi, această tehnologie a fost dezvoltată inițial pentru șoferii de autobuz din Taiwan și va fi implementată anul acesta.

‘Îi vom dota cu o cămașă capabilă să detecteze dacă un șofer ațipește la volan sau are vreo problemă de sănătate și care alertează automat în acest caz compania de transport’, a explicat vicepreședintele AiQ, Steve Huang. Compania sud-coreeană Samsung, liderul mondial pe piața smartphonurilor a anunțat, săptămâna trecută, o nouă platformă numerică dedicată sănătății care supraveghează diferitele funcții ale corpului.

Într-un moment în care pentru sănătate se cheltuiesc sume exorbitante la nivel mondial, ‘sănătatea digitală’ este un domeniu de inovație foarte de important, a declarat Young Sohn, responsabil la firma Samsung. Concurentul său, Apple, a prezentat recent programul HealthKit pentru a supraveghea sănătatea. HealthKit este folosit la stocarea datelor colectate de brățările, care supraveghează activitatea sau somnul celor care le poartă și care trimit semnale de alertă medicului în caz de probleme.

La Salonul Computex, firma taiwaneză Abeltech și-a prezentat noua cameră video, în formă de periuță de dinți, care poate lua imagini din interiorul gurii. Posesorul acestui gadget poate trimite imaginile, de înaltă definiție, unui smartphone sau tabletă ,care vor putea fi consultate de un specialist în igienă dentară. Experții sunt totuși prudenți cu privire la fiabilitatea acestor instrumente care nu trebuie să înlocuiască nici medicul, nici bunul simț…

‘Receptorii nu sunt încă foarte preciși, dar lucrurile se vor ameliora treptat’, este de părere specialistul Daniel Matte. ‘Vom asista în al doilea semestru la o evoluții interesante ale producătorilor de componente și de accesorii’, spune el. Un sondaj publicat de Orange/Terrafemina în luna mai arăta că 50% din francezi consideră ‘anecdotice’ sau ‘absurde’ articolele vestimentare ‘conectate’.

Posibilitatea de dezvoltare a aplicațiilor este totuși infinită crede Paula Luh de la Sonostar care comercializează brățări ce permit purtătorului să calculeze distanța parcursă pe jos într-o zi, sau calitatea somnului.

Firma taiwaneză Bomdic a pus la punct un mic aparat destinat atleților care calculează volumul sângelui pompat de inimă și nivelul de acid lactic. Gadgetul ‘GoMore’ va putea alerta în timpul curselor de maraton despre eventuale leșinuri sau probleme de sănătate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata