GALERIE FOTO: Ceremonia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici

Episcopul martir Anton Durcovici a fost proclamat Fericit, sâmbătă, 17 mai, în aplauzele celor peste 20.000 de pelerini prezenţi pe stadionul ”Emil Alexandrescu” din Iaşi, la ceremonia de beatificare a acestuia.

Cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, trimisul special al Papei Francisc, care a oficiat Slujba Sfintei Liturghii, a citit, cu acest prilej, decretul de beatificare semnat de Papă, pe scena special amenajată fiind aduse relicvele episcopului.

”Împlinind cererile Fratelui Nostru, Petru Gherghel, episcop de Iaşi, ale multor altor Fraţi întru Episcopat, precum şi ale multor credincioşi, după ce a fost consultată Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor, Noi, cu autoritatea Noastră Apostolică, aprobăm ca Venerabilul Slujitor al lui Dumnezeu Anton Durcovici, Episcop de Iaşi şi martir, păstor neobosit, apostol al adoraţiei euharistice şi martor eroic al comuniunii cu Scaunul lui Petru, de acum înainte să fie numit cu titlul de Fericit, iar sărbătoarea lui să poată fi celebrată în fiecare an în ziua a zecea a lunii decembrie, zi în care s-a născut pentru cer. În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh Amin. Dată la Roma, la Sfântul Petru, în ziua a unsprezecea a lunii Mai, în anul 2014, al doilea al Pontificatului Nostru”, se menţionează în Scrisoarea Apostolică semnată de Papa Francisc.

Procesul de beatificare şi canonizare a episcopului romano-catolic Anton Durcovici (1888-1951), mort în închisoarea de la Sighetu Marmaţiei, a început în 1997, iar martiriul său pentru credinţă a fost recunoscut de Papa Francisc la 31 octombrie 2013.

Beatificarea a avut loc în cadrul unei Liturghii solemne oficiate de cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, trimisul Papei Francisc. Odată declarat Fericit, episcopul Anton Durcovici va fi înscris în rândul fericiţilor şi sfinţilor Bisericii Catolice, introdus în calendarul Bisericii locale şi sărbătorit la 10 decembrie, ziua martiriului său.

Galerie foto realizată de Liviu Chirica:

[nggallery id=176]

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata