Flori rare de pe plaiurile româneşti: orhideele (GALERIE FOTO)

 

– “Când o vezi pentru prima dată, te opreşti în faţa ei ca în faţa unui tablou vestit, dorit să-l vezi aievea. Deodată nu-ţi dai seama: e o bijuterie de safire, rubine şi dimanate, cum pare când picatura de rouă se opreşte în corola ei, sau un fluture rar, ori vreun colibri rătăcit prin plaiurile noastre?” Aşa descrie savantul Ion Simionescu gingaşa orhidee de pe plaiurile româneşti, cunoscută sub numele de Papucul Doamnei.

Floarea creşte în umbra pădurilor de fag sau în locurile mai însorite, calcaroase. Culeasă fără milă, din luna mai până în mijlocul lui iulie, cand se trece, floarea s-a împuţinat, dispărând din multe regiuni ale ţării.

Azi poate fi întâlnită mai ales în cetăţile de piatră ale Bucegilor, Ceahlăului, Făgăraşului şi Retezatului.

Primavara, eleganta orhidee răsare din pământ. Pe tulpina dezvoltă 4-5 frunze late, cu nervuri proeminente. În vârful ei, gingaşă, apare o singură floare. Doar una – în schimb de o frumuseţe neasemuită. Pare un papucel de catifea, de unde îi vine şi numele: Papucul Doamnei (foto)

Printre cele mai frumoase minuni ale naturii se numără orhideele, splendori ale lumii plantelor, ce cresc în zonele calde ale planetei noastre, cu forme şi culori foarte variate şi puternic parfumate.

Există aproximativ 30.000 de specii de orhidee sălbatice şi 120.000 de specii de hibrizi, cu cele mai variate forme şi culori. Cea mai faimoasă orhidee este Vanilla Planifolia, care dă aroma de vanilie (foto)

Puţini sunt cei care ştiu însă că specii de orhidee frumoase şi foarte rare se găsesc şi pe plaiurile noastre. România are, conform literaturii de specialitate, nu mai puţin de 59 de specii native de orhidee.

Orhideele sălbatice din ţara noastră sunt specii terestre, care cresc pe unde te aştepţi mai puţin: pe pajişti, în mlaştini, liziere de păduri şi luminişuri.

Spre exemplu, în flora Parcului natural Bucegi, pe lista plantelor rare şi periclitate, vom găsi şi “reprezentante” ale familiei Orchidaceae, cum ar fi:

  • Dactylorhiza incarnata – creşte în locuri umede de la câmpie până în zona montană;
  • Dactylorhiza maculata – mâna Maicii Domnului; creşte pe pajişti deluroase şi montane;
  • Dactylorhiza sambucina – bozior; o găsim pe pajiştile montane (foto);

Florile, de o frumuseţe aparte, au culori diverse, purpurii, liliachii, roze, albe-verzui, gălbui, fiind cunoscute în popor cu denumiri la fel de “colorate”: papucul doamnei, sângele voinicului, poroinic, untul vacii, gemanarita, albina, pribonic, ouale popii, buhai, trinji, garbita, mosisoare, burzisor, capsunica – toate consemnate în Flora României ca fiind orhidee.

Bucuraţi-vă ochii şi sufletul admirând orhideele autohtone din România, şi totodată învăţaţi-vă copiii să protejeze aceste flori rare din categoria speciilor vulnerabile, care, datorită frumuseţii, parfumului lor sau calităţilor terapeutice, au fost culese fără discernământ şi, în mare măsură, distruse!

[nggallery id=38]

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata