Gazul care arde buzunarele

Consumul de gaze la nivel naţional a atins pe 31 ianuarie, cel mai mare nivel din ultimii doi ani, respectiv 67 de milioane de metru cubi, cu 35% mai mult decât într-o zi normală de iarnă, din cauza temperaturilor scăzute, după cum declarau surse din cadrul Transgaz.

În mod normal, la nivel naţional se consumă circa 50 de milioane de metri cubi într-o zi de iarnă, iar recordul absolut al consumului de gaze s-a înregistrat la începutul lunii februarie 2012, când la nivel naţional s-au utilizat 72 de milioane de metri cubi pe zi. Proporţional cu acest consum va fi şi valoarea facturii pe care o vom plăti fiecare dintre noi.

Cum primele facturi emise pentru perioada 15 decembrie – 15 ianuarie au făcut să fiarbă sângele în vinele românilor, în cele ce urmează vom încerca să vedem cum se calculează preţul gazului şi cine sunt cei care ne “ajută” să ajungem la aceste “performanţe”. Pentru că, trebuie să o recunoaştem, deşi suntem ţara cu cel mai mic preţ al gazelor din Europa, facturile noastre sunt departe de această realitate.

Dănuţ Dudu

 

  • România – ţara cu cel mai mic preţ al gazelor din Europa?

Dacă ar fi să luăm în calcul datele statistice oferite de către Eurostat, România este ţara în care preţul gazului metan comercializat pentru populaţie este cel mai mic din întreaga Uniune. Cu o valoare raportată la finele primului semestru al anului trecut de 0,0152 euro/KWh, preţul gazelor este de peste trei ori mai mic decât media europeană de 0.0506 euro/kwh.

După cum se poate observa din graficul următor, în perioada 2008-2013 preţul gazului pentru consumul casnic din România începe să se apropie de cel al gazului comercializat în UE cu o menţiune: dacă în cazul celui European acesta a început de anul trecut să înregistrez o scădere (vezi curba neagră), cel românesc se menţine aproximativ constant cu o uşoară tendinţă de apreciere (curba roşie).

Cu toate acestea, facturile românilor la gaze sunt printre cele mai ridicate din UE (raportate la veniturile populaţiei), în ciuda liberalizării pieţei gazelor solicitată cu insistenţă de organismele internaţionale. Cum însă acest proces este abia la jumătate (demarat în 2009 ar trebui să se încheie în 2019), preţul gazelor este, în continuare, dictat nu de piaţă, ci de către guvernanţi, prin decizii administrative luate de cele două organisme însărcinate cu aceasta: ANAF şi ANRE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata