Gazul electoral al prezidenţialelor

Încă o dată politicienii noştri dovedesc cât sunt de departe de realitatea societăţii pe care pretind că o reprezintă. Pe 1 aprilie, preşedintele României, Traian Băsescu, anunţa că va remite Parlamentului o scrisoare prin care va “ruga” (ciudată sintagmă pentru preşedintele unei ţări!) forul legislativ să respingă OUG privind acciza la carburanţi. Rugămintea reprezintă apogeul luptei declarative dintre Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta lansată imediat ce acesta din urmă a anunţat intenţia executivului de a majora acciza la combustibili.

Dănuţ Dudu

 

Dacă ne aducem aminte, preşedintele României chiar ameninţa, la un moment dat, că nu va semna scrisoarea de intenţie cu FMI dacă aceasta va include şi intenţia executivului referitoare la accize.

În ciuda ameninţării respective, executivul şi-a ţinut promisiunea (printre puţinele daţi când a făcut-o), iar preţul combustibililor din România a sărit în aer. Şi asta chiar pe 1 aprilie când Traian Băsescu declara că:” plecând de la această analiză pe care am făcut-o serios, dar şi de la şansa că astăzi nu s-a adoptat (în Parlament — n.n.) legea de aprobare a ordonanţei care creşte taxele pe combustibil, voi transmite Parlamentului o scrisoare în care îi rog să nu aprobe această ordonanţă, să revenim la preţurile la combustibil anterioare datei de astăzi şi să propună Parlamentul Guvernului, pentru că Guvernul, teoretic său constituţional, este sub control parlamentar, să treacă la ajustarea cheltuielilor”.

Oare preşedintele României nu ştia că începând cu ora 00:00 a datei de 1 aprilie preţul la pompă a combustibililor a depăşit valori istorice pentru România şi că cel al gazului îşi continuă galopul conform calendarului stabilit cu organismele financiare?

Să-şi fi pierdut atât de mult autoritatea în faţa premierului încât acesta nici nu mai ţine cont de declaraţiile preşedintelui? Sau totul nu este decât o mişcare politică menită a mai câştiga câteva dintre punctele electorale pierdute de PSD?

Dintre cele trei variante cea mai plauzibilă pare a fi ultima dintre ele mai ales că, în ultima vreme, Traian Băsescu pare a cocheta cu o rocadă de genul celei de la Moscova în urma căreia premierul a ajuns preşedinte, iar preşedintele premier. Numai că, relaţia dintre Putin şi Medveev nu poate fi comparată cu cea dintre Băsescu şi Ponta. Iată de ce, scenariul care începe să prindă contur este cel al tripletei consacrate deja în politica românească: Băsescu – Boc – Udrea.

Fiecare îşi are rolul său bine definit şi chiar dacă vor “lăsa” (pentru adormirea vigilenţei “duşmanului de clasă” PSD-ist) să le scape printre degete câteva posturi de europarlamentar, miza reală o reprezintă alegerile prezidenţiale. Cum Traian Băsescu nu mai are cum să candideze, rămân în discuţie doar două nume: Boc şi Udrea. Însă Elena Udrea are marele handicap al apartenenţei la sexul slab (cu toate că numai de slăbiciune nu a dat dovadă aceasta în lumea politică), lovindu-se astfel de misoginismul electoratului român, singura variantă fezabilă rămânând Emil Boc.

Un ex-premier care a fost extrem de “serviabil” în relaţia cu preşedinţia încât, vrând-nevrând, populaţia a suprapus funcţia prezidenţială peste cea de premier, astfel încât toată lumea se uită în situaţiile critice mai mult către Cotroceni decât către Palatul Victoria. Chiar dacă, pentru moment, Emil Boc are dezavantajul că este undeva în zona de penumbră a PDL-ului – condus formal de Vasile Blaga – mulţumindu-se cu “umila” postura de primar al oraşului Cluj-Napoca, realizările sale pe plan local încep să dea roade chiar la nivel regional.

Sub conducerea acestuia şi cu susţinerea din umbră a preşedinţiei, oraşul păstorit de acesta a avut o dezvoltare mai mult decât spectaculoasă devenind unul dintre centrele economice de referinţă al României mai ales în domenii de vârf cum ar fi cele ale informaticii. Încet, încet Emil Boc copiază modelul primarului Sibiului, Klaus Johaness care a ratat, la mustaţă, o spectaculoasă intrare în prima linie a actualei puteri politice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata