Generalul Stănculescu a murit într-un azil de bătrâni

Fostul senator Marius Marinescu a confirmat moartea fostului general Victor Atanasie Stănculescu, fost ministru al Apărării.

”Transmit condoleanţe familiei şi celor apropiaţi. Generalul Stănculescu a murit duminică, într-un azil privat. Am aflat şi eu de la un prieten comun. Am fost vecini în cartierul Primăverii timp de 13 ani. De Florii, am discutat ultima dată. Eu am scris o carte despre Casa Poporului (…) în special despre adăpostul antiatomic şi tunelele construite de la Palatul Primăverii până la Comitetul Central şi Ministerul Apărării. Mi-a dezvăluit multe secrete, lucram împreună.

General Stănculescu mi-a povestit şi despre perioada evenimentelor din 89 (…). Instanţa îl condamnase, dar el, ca şi soţia sa, se credea un erou”, a povestit Marius Marinescu.

Potrivit acestuia, în urmă cu puţin timp, fostul ministru a fost internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde a suferit o intervenţie chirurgicală.

În aceeaşi perioadă, Stănculescu ar fi suferit un atac cerebral.

La 19 iunie 2016, Victor Atanasie Stănculescu, fost ministru al Apărării, a murit, la vârsta de 88 de ani.

***

Victor Atanasie Stănculescu s-a născut la 10 mai 1928, în oraşul Tecuci, judeţul Galaţi.

A urmat cursurile Școlii Militare de Ofiţeri de Artilerie din Sibiu (absolvită la 30 decembrie 1949), apoi Facultatea de Artilerie din cadrul Academiei Militare ‘I.V. Stalin’ din Bucureşti (absolvită în 1952) şi ulterior un curs postuniversitar în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

A fost implicat în evenimentele din decembrie 1989 desfăşurate la Timişoara şi Bucureşti.

La 17 decembrie 1989, având funcţia de ministru adjunct al Apărării Naţionale, a fost trimis de Vasile Milea (ministru al apărării naţionale 1985-1989) la Timişoara pentru a reprima revoluţia. Nicolae Ceauşescu l-a numit comandant militar unic al Timişoarei (20 decembrie 1989). După fuga soţilor Ceauşescu din clădirea Comitetului Central, la 22 decembrie 1989, generalul Victor Stănculescu a trecut de partea Revoluţiei, ordonând intrarea armatei în cazărmi.

Victor Stănculescu a devenit membru în Consiliul Frontului Salvării Naţionale (CFSN) (22 dec. 1989-11 mai 1990) şi a avut unul dintre principalele roluri în organizarea procesului soţilor Ceauşescu şi în executarea acestora la 25 decembrie 1989, participând la proces ca delegat al Frontului Salvării Naţionale (FSN), alături de Gelu Voican-Voiculescu şi Virgil Măgureanu.

Prin Decretul preşedintelui CFSN, Ion Iliescu, din 28 decembrie 1989, Victor Stănculescu a fost înaintat în gradul de general-colonel (cu 3 stele). Victor Stănculescu a fost înaintat în gradul de general de armată (cu 4 stele) (13 mai 1991) şi trecut în rezervă. Ulterior, a lucrat în calitate de consilier principal la firma ‘Balli’.

În anul 1990, o comisie guvernamentală de anchetă a evenimentelor din 1989 condusă de Viorel Oancea a propus trimiterea în judecată a lui Victor Stănculescu pentru participare la reprimarea revoluţiei. Acest lucru s-a realizat în 1997, fiind condamnat doi ani mai târziu (1999) la 15 ani închisoare pentru omor deosebit de grav de către Curtea Supremă.

Condamnarea a fost menţinută în 2000 după recurs, dar anulată în 2004 în urma unui recurs în anulare. În 2007, după rejudecare, generalul Stănculescu a fost iarăşi condamnat. La 15 octombrie 2008, Curtea Supremă a respins recursul generalului Stănculescu la decizia din 2007, fiind astfel încarcerat şi degradat militar.

La 18 septembrie 2009, Curtea Militară de Apel Bucureşti a decis ca Stănculescu să fie reîncarcerat, după ce instanţa inferioară, Tribunalului Militar Teritorial, îl eliberase din arest, pentru un an de zile, pentru ca acesta să se opereze într-un spital civil.

Potrivit unui raport al Institutului Naţional de Medicină Legală finalizat în decembrie 2008, Victor Atanasie Stănculescu avea mai multe afecţiuni, asociate şi cu vârsta înaintată, care puteau genera un risc permanent de decompensare a echilibrului biologic. A rămas în închisoare, după ce Tribunalului Ilfov a respins la 10 ianuarie 2013 cererea de întrerupere a executării pedepsei din motive medicale.

După ispăşirea a cinci ani de închisoare, echivalând cu o treime din pedeapsă, Victor Stănculescu a fost eliberat condiţionat (20 mai 2014), pentru bună purtare şi având în vedere starea de sănătate.

A fost căsătorit cu Elena Stănculescu. La 21 decembrie 2003, soţia sa în vârstă de 68 ani, s-a sinucis aruncându-se de la etajul doi al imobilului în care locuiau. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata