Geoingineria, un pariu riscant împotriva schimbărilor climatice

Unii oameni de știință studiază metode de influențare a climei Pământului, în ideea că s-ar putea evita încălzirea globală printr-o reducere artificială a temperaturii planetei, relatează EFE, adăugând că acesta este controversatul obiectiv al geoingineriei.

Aceasta studiază posibilitatea de a răci planeta prin metode precum generarea unui anumit tip de nori — cirrus — pentru a reflecta mai mult lumina solară sau pulverizarea unor particule de sulfat în stratosferă pentru a bloca razele soarelui.

În timp ce unele voci cer să se aibă în vedere această tehnologie, alți cercetători avertizează că geoingineria nu a fost testată, poate avea rezultate imprevizibile și distrage atenția de la adevărata soluție în cazul schimbărilor climatice: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Potrivit criticilor, geoingineria este ca un medicament care ar reduce doar simptomele, nu cauzele „febrei” care afectează planeta.

O sursă de inspirație a fost reducerea temperaturilor globale de-a lungul câtorva luni, cu aproximativ 0,5 grade Celsius, după erupția din 1991 a vulcanului Pinatubo (Filipine), care a aruncat în atmosferă tone de gaze.

Ken Caldeira, de la Universitatea Stanford (SUA), este unul dintre pionierii mondiali în geoinginerie și, deși în numeroasele sale studii dedicate materiei ajunge la concluzia că aceste metode ar răci planeta, se opune categoric folosirii lor.

Caldeira speră să nu se aplice niciodată modelele pe care le studiază și le vede doar ca pe niște opțiuni de urgență într-o potențială catastrofă, după cum a declarat recent pentru EFE, la Viena, cu ocazia unei reuniuni a Uniunii Europene pentru Geoștiințe.

‘Este clar că riscurile sunt mari, lumea reală este mai complicată decât modelele climatice pe care le manevrăm și nu putem fi siguri de ceea ce s-ar întâmpla’, a subliniat cercetătorul.

Pentru el, singurul mod de a lupta împotriva schimbărilor climatice este acela de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, însă în cazul în care lumea s-ar confrunta cu o situație-limită, cea mai rapidă metodă de răcire a planetei ar fi emiterea de aerosoli în stratosferă.

‘Schimbarea sistemului energetic durează circa jumătate de secol și nici măcar atunci nu s-ar răci planeta ci s-ar evita continuarea încălzirii’, a mai spus Ken Caldeira.

Acesta a amintit că alți oameni de știință pledează pentru utilizarea imediată a acestor tehnologii. ‘Ei spun: de ce să așteptăm să apară o criză? de ce să nu le folosim înainte? Eu cred însă că riscurile sunt prea mari’, a precizat Caldeira.

‘Este un lucru înțelept să fim foarte sceptici cu privire la intențiile de a interfera în anumite procese de amploare planetară’, a apreciat el.

Potrivit studiilor sale, deși temperatura Pământului în ansamblu ar scădea, în unele regiuni ar putea fi inversate unele cicluri, ca la tropice, cu o diminuare a precipitațiilor.

Geoingineria face obiectul unei dezbateri intense, existând numeroase lucrări care avertizează că nu se cunosc efectele ei profunde.

Un studiu prezentat în cadrul reuniunii de la Viena atrage atenția asupra ‘incertitudinilor’ pe care le-ar genera utilizarea acelor aerosoli, deoarece ar conduce la o ‘situație climatică complet nouă’.

Potrivit opiniei exprimate de Hannele Korhonen, de la Institutul de Meteorologie din Finlanda, dacă s-ar produce o mare erupție vulcanică în cursul aplicării acestei tehnici de geoinginerie, ‘probabil’ că în ample zone din Europa, America de Nord și Antarctica ar crește temperatura cu până la 1,5 grade Celsius.

Există ‘mari incertitudini’ în ceea ce privește viabilitatea geoingineriei și impactul său climatic, a declarat Korhonen presei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata