Gheorghe Frăţică (FMC): Sindicatele feroviare au semnat acordul cu Ministerul Muncii; proteste suspendate trei luni

Protestele lucrătorilor feroviari vor fi suspendate în următoarele trei luni, după ce sindicatele din domeniu au semnat acordul cu Ministerul Muncii referitor la preluarea clauzelor din contractul colectiv de muncă care a expirat deja, a declarat luni  Gheorghe Frăţică, preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial.

‘Vineri, 25 aprilie, acordul a fost semnat de către CFR Infrastructură, sâmbătă a fost semnat şi de colegii de la CFR Călători, iar mâine (marţi, n.r.) va fi semnat şi de CFR Marfă. Prin semnarea acestor acorduri s-au preluat clauzele din contractul colectiv de muncă, care a expirat deja. În principal, este vorba de creşterea salariilor cu 2,4% pentru următoarele luni, dar şi de respectarea drepturilor prevăzute de lege pentru cei care lucrează în funcţii de execuţie. Este un acord de principiu între părţi (sindicate — Ministerul Muncii), urmând ca în luna iunie sau iulie să ne prezentăm în faţa reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional pentru a-i convinge că s-a făcut o greşeală şi că se impune o creştere a salariilor cu 10%, posibilă după rectificarea bugetară din luna august’, a spus Gheorghe Frăţică.

Acesta a precizat, totodată, că în urma semnării acordului cu Ministerul Muncii, proteste angajaţilor din domeniu sunt suspendate timp de trei luni.

‘Conflictul colectiv de muncă este suspendat la ora actuală. Dacă în urma rectificării bugetare din luna august nu vom obţine o creştere a salariilor cu 10%, atunci vom avea în vedere reluarea procedurilor de declanşare a conflictului colectiv de muncă’, a afirmat Gheorghe Frăţică.

Angajaţii Companiei Naţionale de Căi Ferate ‘CFR’ SA au declanşat, miercuri dimineaţă, un protest spontan care a determinat oprirea în staţiile de cale ferată, pe întreaga reţea feroviară, a 278 de trenuri de călători, în intervalul orar 7,00 — 9,00.

Federaţiile sindicale din transportul feroviar anunţaseră, în urmă cu o săptămână, că ar putea declanşa conflictul colectiv de muncă începând cu data de 23 aprilie, dacă până atunci nu vor fi încheiate noile contracte colective de muncă, cu prevederi favorabile salariaţilor.

În context, administraţia CFR Călători a amintit că, pentru încheierea noului contract colectiv de muncă, au fost derulate toate etapele prevăzute de lege. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata