Gheorghe Sturdza Paltin a fost reţinut în dosarul retrocedărilor

Gheorghe Sturdza Paltin a primit joi, 23 octombrie, ordonanță de reținere pentru 24 de ore din partea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Brașov, după cinci ore de audieri.

El a fost scos din sediul instituției cu cătușe la mâini, urmând să fie dus la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii DNA susțin că, începând cu 24 iunie 2013, inculpații Gheorghe Sturdza Paltin, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Dan Costin Bengescu și Andrei Hrebenciuc au constituit un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior și alte persoane), care urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafață de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, emisă în mod presupus fraudulos.

„În baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații Dan Bengescu, Viorel Hrebenciuc și cu suspecții Victor Prodan, Nicolae Mergeani, Andrei Hrebenciuc a determinat-o pe suspecta Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reședința Vârstnicilor, să încheie un contract cu Gheorghe Sturdza Paltin, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Dan Bengescu pentru suprafața de 43.277 ha, dobândită prin decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, la prețul de 2.500 de euro/ha. Prețul tranzacției, de 2.500 euro/hectar, a fost de aproximativ 3 ori mai mic decât valoarea de piață, întrucât contractul masca, în cuprinsul său, și cumpărarea de influență de la autoritățile din județul Bacău”, se spune într-un comunicat al DNA.

Gheorghe Paltin Sturdza, urmaș al lui Dimitrie Sturdza și fost proprietar a zeci de mii de hectare de pădure în Moldova, ar fi obținut ilegal, potrivit procurorilor, peste 40.000 de hectare de pădure.

În același dosar, Andrei Hrebenciuc, fiul deputatului Viorel Hrebenciuc, va fi prezentat joi la ÎCCJ cu propunere de arestare preventivă. El este reținut de procurorii DNA Brașov pentru constituire de grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și spălare de bani în dosarul de corupție privind retrocedarea unor mari suprafețe de teren forestier. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata