Gheţea: 2014 va fi un an cu o pierdere majoră în sistemul bancar; factura crizei o plăteşte sistemul bancar în mare parte

Sistemul bancar din România va încheia anul 2014 cu o pierdere majoră, având în vedere procesul de curățare a bilanțurilor de creditele neperformante, care ar fi trebuit să se încheie la finalul lunii septembrie, dar nu s-a finalizat încă, a declarat joi președintele Asociației Române a Băncilor (ARB), Radu Ghețea într-un seminar pe teme economice.

„În opinia mea 2014 va fi un an cu o pierdere majoră (în sistemul bancar — nr.). În 2013 sistemul bancar a fost pe ușoară creștere, dar în cei trei ani anteriori a înregistrat pierderi. Deja, la opt luni, a fost anunțată de către Banca Națională a României o pierdere la nivelul sistemului, și nici măcar nu începuse foarte bine procesul de curățire a bilanțurilor. Eu am mai spus și repet: Factura crizei o plătește sistemul bancar în mare parte, pentru că toate aceste provizioane pe care trebuie să le facem pentru creditele neperformante înseamnă tot atâția bani pe care nu i-am recuperat de la clienții care au intrat în faliment, pe care probabil nu o să îi recuperăm niciodată la valoare inițială pentru că între timp, clienții fie nu o să mai poată mișca deloc, fie garanțiile pe care le avem nu mai au valoarea pe care au avut-o”, a explicat Ghețea.

Cu privire la procesul de externalizare a creditelor neperformante, președintele ARB susține că este în plină desfășurare, dar, având în vedere complexitatea, nu a fost finalizat la timp.

„Au fost făcute acțiuni de curățire a bilanțurilor, care s-au dorit a fi finalizate undeva în septembrie, cel puțin aceasta a fost solicitarea din partea Băncii Naționale. În opinia mea nu s-au finalizat. Noi am spus că lucrurile nu sunt chiar foarte simple, BNR a înțeles și a zis că cine nu reușește până la 30 septembrie vine și justifică de ce”, a explicat Radu Ghețea.

Referitor la evoluția creditelor neperformante până la finalul acestui an, președintele ARB a declarat că BNR și întregul sistem își doresc să se ajungă la un procent de credite neperformante comparabil cu cel mediu din Uniunea Europeană. „Asta înseamnă să scădem mult sub ceea ce avem acum. S-au făcut curățiri de bilanțuri, dar nu în totalitate. Acțiunea nu este una simplă. Sunt activități minuțioase, de luare la mână, practic, a tuturor creditelor, a tuturor situațiilor juridice ale clienților care sunt în diverse faze ale insolvenței”, a mai spus Ghețea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata