Extractul natural care ajută la menţinerea unei prostate sănătoase

Ghimbirul este foarte folosit pentru uz medicinal, în principal pentru a uşura durerile de stomac, greaţa provocată de mişcare şi indigestiile. Însă ghimbirul este de asemenea un stimulent natural al sistemului imunitar şi are proprietăţi anti-inflamatorii şi analgezice datorită compuşilor săi fenolici bioactivi, care includ:

– Gingerolul

– Paradolul

– Shagaolul

– Zingerolul

S-a demonstrat că antioxidanţii fenolici, care sunt metaboliţi din plante şi care se găsesc în întregul regn vegetal, au un rol foarte important contra bolilor cauzate de stresul oxidativ, precum bolile cardiace, atacul cerebral şi cancerul. Tocmai de aceea se afirmă că printr-un consum zilnic de legume şi fructe proaspete, de preferat sub formă crudă, se pot preveni atât bolile cardiace cât şi cancerul.

Cercetări medicale au stabilit faptul că ghimbirul are virtuţi antiproliferative, ceea ce indică faptul că acesta ar putea acţiona ca un agent chimiopreventiv.  Un studiu publicat în British Journal of Nutrition (Revista britanică de nutriţie) a demonstrat, se pare că pentru prima oară, activitatea in vitro şi in vivo a ghimbirului contra cancerului, ceea ce sugerează faptul că acesta ar putea fi cu adevărat eficient pentru tratarea cancerului de prostată.

Cum poate ajuta extractul de ghimbir la combaterea cancerului de prostată?

Acest studiu a demonstrat că extractul de ghimbir exercită efecte inhibatorii asupra creşterii şi dezvoltării celulelor umane în cazul cancerului de prostată.  Extractul de ghimbir:

– Deteriorează progresia ciclului celular;

– Deteriorează capacitatea reproductivă celulară;

– Modulează ciclul celular;

– Modulează moleculele care reglează apoptoza (moartea celulară);

Autorii acestui studiu medical afirmă:

 “În mod evident, alimentarea orală zilnică cu 100mg/kg de extract de ghimbir pentru fiecare kilogram de greutate corporală a inhibat creşterea şi dezvoltarea xenogrefelor PC-3 la cobai cu aproximativ 56%, aşa cum s-a demonstrat prin măsurătorile efectuate asupra volumului tumorii.

 Conform datelor determinate prin metode de inmunotransfer şi substanţe imunohistochimice, ţesutul tumoral al cobailor trataţi (cu extract de ghimbir) a demonstrat o reducere a proliferării şi o apoptoză generalizată (moarte celulară) în comparaţie cu grupul de control.  Cel mai important aspect în acest caz este acela că extractul de ghimbir nu a exercitat niciun tip de toxicitate detectabilă în condiţii normale.

Alte beneficii pentru sănătate pe care le oferă ghimbirul

Se consideră de asemenea că antioxidanţii fenolici (menţionaţi la începutul articolului) au anumite proprietăţi anti-inflamatorii şi analgezice asemănătoare medicamentelor anti-inflamatorii fără steroizi, iar cercetările medicale mai recente au confirmat acest lucru. Într-un studiu realizat în anul 2010, s-a descoperit că ghimbirul era un analgezic eficient pentru durerea cauzată de exerciţiile fizice. 

În acest caz, s-a determinat faptul că ghimbirul crud este în mod cert mai eficient decât ghimbirul expus la căldură, reducând durerea cu 25% în 24 de ore.  Mai mult decât atât, în ultimul deceniu, cercetătorii au descoperit că ghimbirul oferă de asemenea mari beneficii cardiovasculare prin:

– Prevenirea aterosclerozei

– Diminuarea nivelelor de colesterol

– Prevenirea oxidării lipoproteinelor de slabă densitate (LDL)

Deoarece în prezent cancerul şi bolile cardiace sunt în fruntea listei de mortalitate, asiguraţi-vă că includeţi în dieta zilnică alimente care ajută la prevenirea şi combaterea bolilor grave, iar fără nicio îndoială ghimbirul este unul dintre aceste alimente.  Într-un studiu efectuat pe animale, cobaii care au primit 250 de micrograme de extract de ghimbir pe zi, pe o perioadă de 10 săptămâni, au avut următoarele efecte benefice exprimate în procente:

– 44% în reducerea leziunilor aterosclerotice aortice

– 29% în reducerea colesterolului

– 33% în reducerea colesterolului LDL (colesterolul rău)

– 27% în reducerea trigliceridelo

– 52% în reducerea colesterolului VLDL

– reducerea oxidării LDL

Importanţa menţinerii unei prostate sănătoase

Cancerul de prostată este unul din cancerele cele mai obişnuite în rândul bărbaţilor, afectând unul din şase bărbaţi. Cancerul de prostată este de asemenea a doua cauză de deces – din cauza cancerului –la bărbaţi. 

Totuşi, oricât de grav ar părea, rata relativă de supravieţuire pentru o perioadă de 5 ani la bărbaţii având cancer de prostată este, în mod surprinzător, de 100%, iar rata relativă de supravieţuire pentru o perioadă de 10 ani este de 91% conform American Cancer Society (Societatea americană pentru studiul cancerului).  Termenul “rata relativă de supravieţuire” ar putea garanta o explicaţie.  Conform explicaţiilor din Wikipedia:

 „… rata relativă de supravieţuire pentru o perioadă de 5 ani descrie procentajul pacienţilor bolnavi care trăiesc timp de cinci ani după ce boala lor a fost diagnosticată…Spre deosebire de rata absolută de supravieţuire pentru o perioadă de 5 ani, rata relativă de supravieţuire pentru o perioadă de 5 ani ar putea fi egală sau chiar mai mare cu 100% dacă pacienţii având cancer au aceeaşi rată de supravieţuire sau uneori chiar mai mare decât populaţia în general. În general, acest tipa poate apărea dacă pacienţii având cancer sunt vindecaţi…”

Cu toate acestea, datorită faptului că prevalenţa cancerului de prostată este foarte ridicată, este important ca toţi bărbaţii să acorde atenţie sănătăţii prostatei, inclusiv bărbaţii cu vârsta sub 60 de ani.  

Bărbaţii mai în vârstă de 70 de ani au o probabilitate de 50/50 de a avea o prostată mărită, boală cunoscută sub numele de hiperplazie prostatică benignă (HPB este prescurtarea sa în engleză).  Această boală nu este acelaşi lucru ca şi cancerul de prostată.  Din păcate tratamentul convenţional pentru această boală include medicamente.  Unele dintre aceste medicamente vă pot face mai mult rău decât bine, iar unele dintre ele au o etichetă de avertizare care menţionează faptul că dacă suferiţi de hiperplazie prostatică benignă, medicamentul ar putea creşte riscul de cancer sau ar putea determina apariţia unei forme de cancer mai agresive.

Cum să menţineţi o funcţionare optimă a prostatei şi să preveniţi apariţia cancerului de prostată?

 – Alimentaţia este un factor care poate avea un mare impact asupra sănătăţii prostatei.  Este foarte indicat să consumaţi cât mai multe alimente organice (crude de preferinţă), inclusiv plante şi condimente proaspete precum ghimbirul. Asiguraţi-vă că limitaţi consumul de carbohidraţi precum zahărul/fructoza pe cât de mult posibil, cu scopul de a vă menţine nivelele de insulină optime, ceea ce vă va ajuta să reduceţi riscul apariţiei cancerului în general.  Alimentele foarte procesate sau carnea prăjită, produsele lactate pasteurizate şi grăsimile trans sunt relaţionate cu o creştere a riscului de cancer şi ar trebuie evitate în alimentaţie.

Grăsimile trans (Grasimile trans sunt considerate de specialiştii din medicină drept cel mai periculos tip de grăsimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rău în organism (LDL) şi îl reduc pe cel bun (HDL). Grăsimile trans sunt folosite la prepararea alimentelor procesate pentru a ajuta la prelungirea prospeţimii şi termenului de garanţie a acestora. Mici cantităţi de grăsimi trans se formează de asemenea în anumite tipuri de alimente de origine animală, precum carnea de vită, de miel şi lactatele grase.

Alimentele în care se găsesc grăsimi trans şi care trebuie evitate cât se poate de mult sunt următoarele: margarina şi smântâna pentru gătit, prăjiturile, biscuiţii, fursecurile, aluatul congelat de plăcintă sau pizza, chifle pentru hamburgeri, ciocolata de băut tip instant, alimentele prăjite (gogoşi, cartofi prăjiţi, carne pane), snacksuri, popcorn pentru microunde, chipsuri, napolitane, bomboane şi produsele semi-preparate congelate.

Există de asemenea o serie de terapii nutriţionale specifice care sunt în mod particular benefice pentru a evita sau pentru a trata cancerul de prostată.

– Includeţi în dieta zilnică alimentele care ajută la menţinerea sănătăţii prostatei: Alimentele care favorizează sănătatea prostatei includ fructele şi legumele bogate în antioxidanţi, vitamine, carotenoide şi licopen.  Un studiu realizat în anul 2009 a demonstrat că roşiile, conopida, brocoli şi ceaiul verde sunt în mod particular benefice contra cancerului de prostată.

– Încercaţi palmierul pitic american (Saw Palmetto): Literatura medicală a înregistrat mai mult de 100 de studii clinice despre palmierul pitic american, sănătatea prostatei şi o mai mică incidenţă a cancerului de prostată.  Utilizarea palmierului pitic american înainte de a recurge la medicamente, merită să fie luată în considerare. Conform doctorului Moerck, folosirea palmierului pitic american în combinaţie cu seminţele de dovleac sau cu licopenul ar putea fi o combinaţie chiar mai puternică.

– Optimizaţi-vă nivelele de vitamina D: puteţi realiza în mod ideal aceasta prin intermediul expunerii pielii la lumina solară naturală. (Pielea sintetizează de asemenea sulfatul de vitamina D, ceea ce ar putea explica multiplele beneficii pe care le aduce vitamina D sănătăţii, astfel încât expunerea la soare este în mod real forma ideală de vă optimiza nivelele de vitamina D şi de a obţine beneficii asupra sănătăţii în general.)  Numeroase teste medicale au sugerat faptul că vitamina D ar putea fi unul din factorii cei mai puternici relaţionaţi cu un risc mai scăzut de apariţie a cancerului de prostată.

În prezent există mai mult de 800 de studii ştiinţifice care confirmă legătura dintre deficienţa de vitamina D şi multiplele tipuri de cancer, inclusiv cancerul de prostată. De exemplu, conform unui studiu realizat în 2005, bărbaţii având nivele de vitamina D mai ridicate au avut o probabilitate de 50% de a dezvolta forme agresive de cancer de prostată decât bărbaţii care aveau nivele mai slabe de vitamina D. Alt studiu publicat acum doi ani, a descoperit faptul că bărbaţii având nivele de vitamina D mai ridicate, aveau de şapte ori mai puţin probabilitatea de a muri din cauza cancerului de prostată decât cei care aveau nivele mai scăzute.

Verificarea nivelelor de vitamina D din sânge poate fi făcută cu ajutorul unei simple analize de sânge. Un nivel mai mic de 20ng/ml este considerat o stare serioasă de deficienţă, ceea ce creşte riscul de cancer de sân şi de prostată.

Valoarea optimă necesară este situată între 50-70ng/ml. Totuşi, cercetările medicale sugerează faptul că menţinerea unui nivel uşor mai ridicat decât cel de 70-100ng/ml ar putea fi foarte util pentru prevenirea apariţiei cancerului. Dacă nu vă puteţi expune la soare în mod regulat, atunci puteţi opta pentru folosirea suplimentelor orale de vitamina D3. Luaţi în considerare faptul că, atunci când utilizaţi suplimente, verificarea regulată este chiar mai importantă decât în mod normal, având scopul de a vă asigura că valorile de vitamina D din corp se încadrează pe un nivel terapeutic.

– Luaţi în considerare folosirea unui supliment de vitamina K2: S-a descoperit alt nutrient care oferă protecţie contra cancerului de prostată, respectiv vitamina K2. Vitamina K este una din vitaminele pe care ar trebui să o luaţi serios în considerare deoarece multe persoane nu obţin suficientă vitamina K2 din alimentele consumate zilnic.

– Faceţi în mod regulat exerciţii fizice: A practica în mod regulat exerciţii fizice este esenţial pentru sănătate în general, iar în prezent multe studii medicale au subliniat faptul că exerciţiul fizic este un element fundamental pentru prevenirea şi tratarea cancerului.

Verificaţi-vă nivelele de testosteron: Contrar a ceea ce se crede, regenerarea nivelelor de testosteron la bărbaţii în vârstă nu determină apariţia cancerului de prostată – din contră.  Conform unei cercetări foarte minuţioase efectuată de Dr. Abraham Morgentaler, MD, autorul cărţii “Testosterone for Life”, (Testosteron pentru viaţă), bărbaţii având nivele de testosteron mai scăzute sunt cei care au un risc mai mare de cancer.

Ca şi concluzie, cancerul de prostată este o boală care poate fi ţinută sub control, dacă realizaţi modificările necesare şi adecvate în stilul dumneavoastră de viaţă. La modul ideal, ar trebui să acordaţi o atenţie specială sănătăţii prostatei din timp, evitând să aşteptaţi până la vârsta de 60 de ani pentru aceasta. Includeţi în stilul dumneavoastră de viaţă recomandările anterioare care vă pot fi de mare folos pentru a preveni apariţia problemelor la prostată.

Dr. Luca Cătălin

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata