Godeanu (UGIR): Comportamentul tinerilor se schimbă radical după încheierea unui contract

Comportamentul tinerilor la muncă se schimbă radical după încheierea unui contract de muncă, indiferent de valoarea acestuia, comparativ cu cel din timpul stagiilor de practică, a declarat Radu Godeanu, vicepreşedintele Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR), în cadrul unei dezbateri.

„Am avut acum ocazia să facem un proiect cu vreo 500 de stagii de practică, studenţi. Am luat o plasă, scuzaţi cuvântul, de nu se poate, pentru că facultăţile au contracte cu angajatori ca să facă stagii de practică. Acolo studentul se duce ca la şcoală, nu-l interesează nimic. Se duce la şcoală, bifează, vine înapoi. Și-a făcut stagiul. Eu la mine la firmă am semnat astfel de hârtii. (…) Însă în momentul în care i-ai făcut contract, indiferent de valoare îşi schimbă efectiv comportamentul”, a spus Radu Godeanu.

Acesta a precizat că este surprins în mod plăcut de calitatea celor care termină facultatea, iar faptul că în România nu există locuri de muncă pentru ei, că nu au o perspectivă în carieră alături de firme mici sau mijlocii, „nu este vina lor”.

În context, Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, a atras atenţia asupra consecinţelor pe termen lung în cazul acceptării unor tipuri de contracte.

„Dau un exemplu, că am înţeles că este mass-media. Ce o să se întâmple cu cei din mass-media, că nu o să devină toţi nici poeţi, nici scriitori, ca să trăiască din propriile lor lucrări, când vor ajunge la vârsta pensionării şi vor lua o pensie de 200 de lei? Vor ajunge muritori de foame. Aceasta este realitatea”, a spus Bogdan Hossu.

Liderul sindical consideră că nu trebuie respinsă flexibilizarea muncii, însă aceasta trebuie făcută prin „prisma responsabilităţii faţă de individul respectiv”.

Institutul European din România, împreună cu Euractiv Network şi Freedom House România, a organizat vineri, 22 ianuarie, o dezbatere cu tema „Contractele atipice de muncă”, prima dintr-o serie de astfel de discuţii privind piaţa muncii.

Dezbaterea a avut loc în cadrul proiectului Reţea de corespondenţi EUROFOUND: România, finanţat de Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi Muncă (EUROFOUND), proiect implementat în perioada 1 martie 2014 —28 februarie 2018 de un consorţiu format din Institutul European din România, S.C. Euractiv Network SRL şi Freedom House România. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata