Gorj: Cea mai mare oală cu sarmale din România, preparată la Festivalul Toamnei

Festivalul Toamnei a debutat vineri, 17 octombrie, la Târgu-Jiu prin deschiderea Pieței Târgoveților din zona centrală a municipiului, de unde târgujienii pot cumpăra produse tradiționale, constând atât în obiecte meșteșugărești, cât și în alimente bio. Cu acest prilej, duminică, se va încerca obținerea unui record prin pregătirea celei mai mari oale cu sarmale gătite în România.

Pe parcusul celor trei zile de festival (17-19 octombrie), zona va fi animată de precupețe, târgoveți, meșteri în lemn, olari, tarafuri. Va fi deschisă o mustărie, unde trecătorii vor putea vedea cum se face mustul, dar și să-l guste.

Alăturat a fost amenajat un han, unde se vor servi sarmale cu piftii, turtă de mălai și țuică fiartă, în străchini și căni de lut, cu linguri de lemn. A fost deschisă și o „cămară a murăturilor”, unde oaspeții pot asista la demonstrații cu rețete vechi, având posibilitatea să participe la preparare, pentru ca apoi să-și ia acasă borcanele făcute chiar de ei, dar vor putea și să cumpere murături gata pregătite.

„Am luat această inițiativă de a organiza Festivalul Toamnei plecând de la organizarea Zilei Recoltei pentru că, prin festival, facem, practic, o îmbinare, în afară de faptul că sărbătorim Ziua Recoltei, dăm posibilitatea producătorilor ca în Piața Târgoveților să-și expună produsele. (…) Sunt producători de produse alimentare, sunt meșteșugari care duc mai departe tradițiile populare, o să avem și tarafuri din Gorj, dar și concursuri”, a declarat primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru.

În fiecare zi vor fi organizate concursuri la care participarea este deschisă oricui. Pe o scenă din apropiere, seara vor fi spectacole cu muzică lăutărească.

Unul dintre cele mai așteptate momente ale festivalului va avea loc sâmbătă, fiind vorba de Parada Toamnei, eveniment în cadrul căruia prin municipiu va defila un car alegoric pe care va trona Regele Toamnei, înconjurat de fanfară, personaje costumate din Târgu-Jiul de altădată, dansatori în costume gorjenești, trăsura lui Dincă Schileru, însoțit de un tarf de lăutari, Tudor pe cal și o ceată de panduri, haiduci, un car cu porumb și dovleci, precupețe cu coșuri cu legume și purtători de cobilițe.

De asemenea, duminică se va încerca obținerea unui record prin pregătirea celei mai mari oale cu sarmale gătite în România. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata