„Gout de France/Good Food”, omagiu la nivel mondial pentru gastronomia franceză

Gastronomia franceză este sărbătorită joi, 19 martie, pe întregul mapamond, în peste 1.300 de restaurante din 150 de țări, în cadrul unei acțiuni intitulate „Gout de France/Good Food”, al cărei punct de maxim interes se va afla la Paris, unde ministrul de externe Laurent Fabius oferă o cină specială pentru 650 de invitați, informează EFE.

Dineul de la Palatul Versailles va fi realizat de șase renumiți maeștri bucătari. Marc Haerbelin se va ocupa de aperitiv, iar antreul va fi conceput de Joel Rebuchon, desemnat „Chef al secolului” în 1989 de ghidul ‘Gault Millau’. El este proprietarul a peste zece restaurante din întreaga lume, care însumează 25 de stele în ghidul ‘Michelin’, record absolut între toți maeștrii bucătari de pe glob. Alain Ducasse a imaginat antreul cald, Gérard Passedat este autorul platoului cu pește și Alain Dutournier al celui pe bază de carne. Desertul va purta marca lui Guy Krenzer.

Cele mai apreciate brânzeturi naționale și, desigur, cea mai bună șampanie franțuzească vor completa banchetul la care vor participa ambasadorii țărilor care s-au alăturat inițiativei ‘Gout de France/Good Food’, precum și reprezentanți ai autorităților, artiști și oameni de afaceri, după cum au anunțat organizatorii.

Evenimente culinare similare, în diferite formate, vor fi găzduite de ambasadele Franței din 150 de state, printre care și România.

Se estimează că aproximativ 80.000-100.000 de persoane se vor putea bucura de deliciile gastronomiei franceze, în restaurantele și bistrourile selecționate, a declarat ambasadorul Philippe Faure, coorodonatorul general al acțiunii, care este și președintele consiliului francez de promovare a turismului. ‘O sută de mii de persoane care se deplasează și plătesc înseamnă multă lume. Nicio gastronomie din lume nu a mai reușit așa ceva până acum’, a subliniat el cu orgoliu.

La originea actualului proiect s-au aflat ‘Cinele lui Epicur’, promovate în 1912 de istoricul chef și scriitor Auguste Escoffier pentru a populariza la nivel mondial bucătăria tradițională franceză. O discuție relativ recentă despre acele memorabile agape purtată cu un cronicar de la ziarul ‘Le Monde’, Jean-Claude Ribaut, i-a inspirat pe Philippe Faure și pe maestrul Alain Ducasse. Cei doi i-au propus șefului diplomației franceze să revitalizeze, într-o versiune actualizată, acțiunea din 1912, iar Laurent Fabius a dat imediat un răspuns favorabil.

‘După aceea, toată lumea s-a implicat. Ministrul i-a dat mână liberă, iar Ducasse a reușit să mobilizeze toate marile restaurante franceze. Împreună și-au contactat prieteni din străinătate, chefi spanioli, japonezi sau americani și au creat un comitet de selecție’, a explicat diplomatul.

Dacă în 1912, clienții aveau parte de același meniu în diferite orașe de pe mapamond, în 2015, se vor desfăta în stil franțuzesc, dar nu cu aceleași rețete, fiecare maestru bucătar având posibilitatea să creeze propriile feluri de mâncare, cu mijloacele de care dispune, destinate unui anumit public. Cu variații în funcție de tipul de local, în toate cele 1300 de restaurante selecționate, aperitivul, șampania sau vinul alb vor fi însoțite de foie gras sau pateu. Vor urma antreurile, peștele și carnea. Desertul va fi obligatoriu pe bază de ciocolată. Tot obligatoriu este ca vinul și brânzeturile să provină din Franța.

Această acțiune la scară planetară se dorește a fi un omagiu adus bucătăriei franțuzești, capacității sale de inovare, precum și valorilor pe care le transmite. În același timp, organizatorii sunt convinși că ‘va fi un impuls pentru pace’. Totodată, inițiativa își propune să dea o formă cât mai concretă prezenței ‘gastronomiei francezilor’ pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Imaterial al Umanității, în care a fost înscrisă de UNESCO în 2010. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata