Grecia a intrat în incapacitate de plată faţă de FMI

Grecia a intrat marți, 30 iunie, în incapacitate de plată față de Fondul Monetar Internațional (FMI) după ce nu a onorat rambursarea unei scadențe de peste 1,5 miliarde de euro, a anunțat instituția de la Washington, citată de AFP.

Atena devine astfel prima țară dezvoltată care a acumulat restanțe de plată față de FMI și nu mai are acces la resursele financiare ale instituției care, la rândul său, se confruntă cu cel mai mare faliment din istoria sa.

***

Fitch Ratings a retrogradat ratingurile de credit ale principalilor creditori eleni – Piraeus Bank SA, Eurobank Ergasias SA, National Bank of Greece și Alpha Bank AE – după ce Banca Centrală a Greciei a recomandat închiderea băncilor și impunerea de restricții asupra mișcărilor de capital, în dorința de a evita colapsul sistemului financiar, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.

Astfel, Fitch a revizuit în scădere calificativele pe termen lung și scurt ale principalelor grupuri bancare elene, de la ‘CCC’ și, respectiv, ‘C’, la ‘RD’ (restricted default — intrare restricționată în incapacitate de plată) și ratingurile de viabilitate de la ‘ccc’ la ‘f’, cu perspectivă stabilă

Premierul elen Alexis Tsipras a anunțat, duminică, impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro. În plus, băncile elene vor fi închise până în 6 iulie, fiind afectate și sucursalele băncilor străine din Grecia.

Retrogradarea băncilor elene reflectă opinia Fitch că acestea ar fi dat faliment și ar fi intrat în incapacitate de plată dacă nu ar fi fost impuse restricții asupra mișcărilor de capital, ținând cont de retragerile masive din depozite și de decizia BCE de a nu majora linia de finanțare de urgență (ELA) destinată creditorilor eleni.

Până când nu vor fi atenuate restricțiile asupra mișcărilor de capital, sunt puține șanse ca Fitch să îmbunătățească ratingurile băncilor elene.

Recent, agenția avertiza că perioada prelungită de incertitudini afectează semnificativ economia Greciei, iar calitatea băncilor elene se va deteriora și mai mult, din cauza retragerilor masive din depozite, se arată în analiza Fitch. Orice decizie a BCE de a limita sau anula ELA ar putea forța băncile să limiteze retragerile din depozite, ceea ce va însemna, în opinia Fitch, o intrare în incapacitate de plată restricționată a creditorilor eleni.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata