Grecia mizează pe fonduri structurale europene pentru a lupta împotriva şomajului

O sumă de 600 milioane de euro provenind din fonduri structurale europene urmează să fie consacrată până la sfârșitul acestui an formării și angajării a zeci de mii de tineri în prezent aflați în șomaj în Grecia, a anunțat miercuri premierul Antonis Samaras, transmit AFP și ANA.

‘Șase sute de milioane de euro gestionați prin Espa (programul național pentru gestionarea fondurilor europene, n. red. AFP) vor fi alocați până la sfârșitul acestui an pentru formarea a 145.000 de tineri sau persoane fără experiență profesională’, a spus prim-ministrul grec.

Această sumă va ajunge la 750 milioane de euro, dacă se adaugă fondurile europene destinate plății personalului din creșe pentru 2014-2015, a adăugat Samaras, la finalul unei întâlniri cu ministrul pentru ocuparea forței de muncă, Yannis Vroutsis.

Recesiunea profundă în care continuă să se afle Grecia, din cauza crizei datoriilor declanșate acum șase ani, a determinat o creștere explozivă a ratei șomajului, care a atins 27%, cea mai mare din țările zonei euro. Cei mai afectați sunt tinerii între 18 și 24 de ani, iar unul din șase tineri nu au un loc de muncă.

O primă secțiune a acestor programe de luptă împotriva șomajului, făcută publică marți, vizează angajarea în sfera privată a 30.000 de tineri între 25 și 29 de ani, a menționat premierul, fără a preciza în ce sectoare ar urma să se facă aceste angajaări. O a doua secțiune, ce va fi prezentată înainte de sfârșitul lunii august, vizează 12.000 de șomeri cu vârsta între 18 și 24 de ani, iar o a treia, care va fi lansată în septembrie, are în vedere 8.000 de tineri între 18 și 29 de ani care ar urma să fie angajați în principal în sectorul turismului, a menționat Samaras.

Programele cuprind 80 de ore de pregătire și internship-uri cu o durată totală de 450 de ore pe o perioadă de până la 6 luni, plus servicii de susținere și mentorat, iar fiecare beneficiar va primi între 1.740 și 1.950 de euro.

Grecia, aflată sub asistență financiară de la debutul crizei datoriei, depinde de fondurile structurale europene pentru orice fel de investiții publice sau private. Guvernul speră însă într-o relansare a creșterii înainte de sfârșitul acestui an, datorită unei oarecare stabilizări a finanțelor publice.

Atena se află încă sub asistență financiară internațională și așteaptă deblocarea ultimelor tranșe de împrumut din partea creditorilor săi — UE, BCE și FMI. Miercuri seara, Parlamentul grec urma să adopte în procedură de urgență o lege-cadru cerută de creditori care urmărește să faciliteze privatizările și să scadă veniturile anumitor categorii de funcționari. Acest vot va permite la rândul său deblocarea până la finele săptămânii viitoare a unei noi tranșe de un miliard de euro.

Miercuri, sute de funcționari în uniformă — polițiști, soldați, pompieri și personal maritim — au manifestat în fața sediului Parlamentului din Atena împotriva reducerii indemnizațiilor de pensionare prevăzute de această lege. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata