Greenpeace: România trebuie să interzică pesticidele periculoase pentru albine

România trebuie să demareze implementarea soluțiilor alternative pentru folosirea unor pesticide care nu distrug populațiile de albine și să nu mai caute scuze prin solicitarea de derogări de la Comisia Europeană (CE), avertizează, marți, 12 august, într-un comunicat de presă, organizația Greenpeace România.

‘În timp ce în alte țări se adoptă soluții pentru protejarea polenizatorilor, România caută scuze: România solicită în continuare derogări de la interzicerea folosirii unor pesticide care distrug populațiile  de albine (…) Greenpeace solicită autorităților române să reconsidere cererea de derogare și să înlocuiască substanțele interzise. Greenpeace consideră că actualele interdicții temporare și parțiale, în ceea ce privește substanțele vizate, reprezintă un prim pas în protecția polenizatorilor și în restructurarea sistemului agricol nefuncțional, în timp ce solicitarea unor derogări pentru aceste substanțe e asociată cu un mare pas înapoi. De aceea, printr-o scrisoare deschisă, Greenpeace solicită Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Durabile să își reconsidere poziția și să înceapă implementarea soluțiilor alternative la aceste substanțe, soluții care nu distrug biodiversitatea și populațiile de polenizatori‘, se notează în comunicatul organizației de mediu.

În prima parte a anului 2014, la nivelul Uniunii Europene /UE/, s-a interzis folosirea anumitor pesticide (de tip neonicotinoide) dăunătoare albinelor, iar majoritatea statelor membre au luat, deja, măsuri pentru înlocuirea acestor substanțe cu alternative.

Comitetul Permanent pentru Lanțul Alimentar și Sănătatea Animală /SCOFCAH/ a permis derogarea în România, ca urmare a solicitării de la finalul lunii februarie 2014, cu privire la folosirea semințelor de floarea-soarelui și porumb tratate cu thiamethoxam, pentru 120 de zile, în temeiul art. 53 din 1107/2009.

‘După expirarea acestui termen, autoritățile române au transmis o nouă solicitare, similară, pentru alte patru produse care conțin neonicotinoidele interzise. Substanțele thiamethoxam, împreună cu imidacloprid și clothianidin au fost parțial interzise prin decizii ale Comisiei (UE) nr. 485/2013 și (UE) nr 781/2013 din cauza efectelor nocive pe care le au asupra albinelor’, menționează Greenpeace România.

Potrivit organizației, în anumite regiuni specifice din America de Nord, Asia de Est și Europa, polenizarea poate valora și 1.500 de dolari/hectar. Totodată, folosirea în continuare a neonicotinoidelor riscă pierderi de 14 miliarde dolari la nivel mondial, valoarea contribuției polenizatorilor la sistemul global de alimentație. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata