Grindeanu (MSI): Autorităţile solicită instanţei suspendarea plăţilor către Microsoft pe baza unor argumente întemeiate

Autoritățile române solicită în instanță suspendarea plăților către Microsoft, pe baza unor argumente întemeiate ce se regăsesc în analiza realizată de comisia de specialitate din minister, a declarat, luni, 5 ianuarie, Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informațională /MSI/.

‘În urma analizei efectuate la finele anului 2014 de către o comisie a Ministerului pentru Societatea Informațională s-a ajuns la concluzia că există o serie de argumente întemeiate pentru a cere instanței suspendarea executării plăților prevăzute într-un contract încheiat în urmă cu doi ani, în 2013. Noi nu am avut o relație directă cu cei de la Microsoft’, a spus Grindeanu.

Oficialul a menționat că argumentele nu pot fi făcute publice, iar termenul de rezolvare al acestei probleme depinde foarte mult de soluția dată de către instanță.

‘În ceea ce privește argumentele despre care aminteam, nu vi le pot spune. Nu sunt jurist, m-am consultat cu oamenii din minister. Deocamdată, argumentele nu pot să le fac publice, dar sunt argumente, așa cum am spus, care ne îndreptățesc să cerem în instanță suspendare a plății către Microsoft. Din câte am înțeles, termenele nu sunt foarte lungi pe contencios administrativ și pe ce am înaintat noi. Depinde și de soluție: dacă instanța ne spune că este în regulă și argumentele pe care le avem stau în picioare, atunci vom discuta de o nouă situație, dacă în schimb ne spune că nu e niciun fel de problemă, atunci vom continua să ne îndeplinim îndatoririle în contractul semnat în urmă cu doi ani’, a menționat ministrul pentru Societatea Informațională.

La jumătatea lunii decembrie 2014, Sorin Grindeanu a declarat că o echipă de specialiști din MSI verificau achiziția de licențe Microsoft urmând ca, după raportul final al acestuia, să fie plătită tranșa de 50 de milioane de lei către compania americană, în caz contrar penalitățile pe care statul român ar trebui să le plătească ridicându-se la 0,1%/zi din suma totală.

‘Rata de 50 de milioane de lei noi, adică aproximativ 14 milioane de euro, ar fi trebuit plătită către Microsoft până în octombrie 2014. Este cesionată această creanță către o bancă din România. Cert este că dacă nu se plătesc acești bani o să înceapă să curgă penalitățile de 0,1% pe zi. Corpul de control al ministerului /pentru Societatea Informațională, n.r./ lucrează și trebuie să dea raportul final cu privire la ceea ce a însemnat această achiziție. O să văd ce spune acest raport, iar după aceea decurg celelalte acțiuni pe care le voi face. Cert este că nici nu-mi doresc să grevez bugetul de stat de penalizări de 0,1% pe zi. Pentru achitarea acestei tranșe mai există o perioadă de grație până la începutul anului viitor’, a afirmat Grindeanu.

Potrivit unui comunicat de presă al MSI, transmis, luni, suspendarea plăților solicitată de către ministerul de resort vizează contractul de furnizare de produse Microsoft (buy-out) în contradictoriu cu asocierea formată din D-Con.Net AG, D-Con.Net GMBH, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweitz AG, Dim Soft SRL și Unicredit Țiriac Bank, în calitate de cesionar.

‘La sfârșitul lunii decembrie 2014, Ministerul pentru Societatea Informațională a promovat în instanță acțiuni de suspendare a plăților aferente contractului de furnizare produse cu nr. RO/ 41/ 03.04.2013 (subsecvent Acordului-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009) la Curtea de Apel București și Tribunalul București. Aceste măsuri au fost dispuse ca urmare a unei analize interne menite să asigure derularea contractului în condiții de legalitate și cu respectarea prevederilor din domeniul fiscal. Analiza a fost realizată în vederea efectuării plății celei de-a doua tranșe aferente contractului, scadentă în perioada 24-31.10.2014. Întrucât au fost identificate o serie de neconcordanțe, nu a fost efectuată plata tranșei a doua, în valoare de 11.084.730,86 euro (aproximativ 50 milioane lei) și s-a decis totodată promovarea în instanță a acțiunilor de suspendare a plăților tranșei a doua și a treia’, se arată în comunicatul MSI.

Ministerul de resort precizează că obiectul contractului la care se referă acțiunile din instanță îl constituie livrarea drepturilor ne-exclusive de utilizare pe durată nelimitată (licențe perpetue) a produselor software Microsoft ai căror utilizatori sunt instituțiile publice din aparatul central (ministere și autorități publice) și care au fost recepționate în totalitate în 2013.

În prezent, MSI îi revine sarcina de efectuare a plăților aferente acestui contract, a căruia valoare se ridică la 33.254.192,58 euro. Suma urma să fie achitată în trei tranșe egale, din 2013 până în 2015, între 24 și 31 octombrie din fiecare an. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata