Guvernul a aprobat OUG care stabileşte schemele de plăţi directe în agricultură pentru perioada 2015-2020

Guvernul a aprobat miercuri, 4 martie, o Ordonanță de Urgență care reglementează noile scheme de plăți directe în agricultură în perioada 2015-2020, act normativ care prevede, între altele, acordarea din acest an a plății redistributive în cazul fermierilor care dețin între 5 și 30 de hectare, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Este practic transpunerea în legislația națională a Regulamentelor care au fost adoptate la nivel european ca urmare a reformării Politicii Agricole Comune (…) Este o Ordonanță extrem de complexă care reglementează noile scheme de plată la care au acces fermierii în perioada imediat următoare, începând chiar cu luna martie a anului 2015, atunci când vom începe primirea de cereri pentru campania anului 2014”, a declarat ministrul Agriculturii într-o conferință de presă la Palatul Victoria la finalul ședinței de Guvern.

Daniel Constantin a precizat că OUG aprobată de Guvern prevede schemele de plăți directe la care vor avea acces fermierii, dar în egală măsură prevede și legislația pentru aplicarea națională de tranziție.

Ajutoare naționale de tranziție care trebuie să scadă din 2015 până în 2020 de la 100% la 50% din valoarea sprijinului care a fost acordat în anul 2013. Schema de plată unică în anul 2015, vom avea o singură cerere de plată pe care o vor completa fermierii, o cerere de plată care trebuie să vizeze atât ajutoarele europene, cât și ajutoarele naționale de tranziție pe care le acordăm de la bugetul de stat. Cea mai importantă modificare este aceea că începând din anul 2015 (…) vom introduce o plată cumulativă. Ea se numește în legislația europeană plată redistributivă, conform căreia vom încerca să stimulăm comasarea terenurilor agricole după o perioadă foarte lungă de când se încearcă la nivel național acest lucru”, a declarat ministrul Agriculturii.

Constantin a explicat că, potrivit noii prevederi, fermierii care vor avea o suprafață între 5 și 30 de hectare vor primi o plată stimulativă mai mare cu aproximativ 40 de euro față de fermierii care vor avea o suprafață între unu și 5 hectare sau care vor depăși 30 de hectare.

„Am vorbit de foarte mult timp despre acest lucru, este posibilitatea pe care o prevede noua Politică Agricolă Comună și prin care, cred eu, că într-o perioadă destul de scurtă vom reduce numărul de beneficiari. În momentul de față avem 800 de mii de beneficiari ai plăților directe (…) care au o suprafață între unu și cinci hectare. Obiectivul primordial al Guvernului în perioada următoare cu ajutorul fondurilor europene este de a comasa terenurile agricole, dar în egală măsură de a pune în valoare potențialul pe care-l are România, dovedit prin exporturile masive în această perioadă, acela de a integra producția și a nu mai exporta materie primă„, a afirmat ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a precizat că OUG aprobată miercuri prevede și o schemă de plăți directe pentru tinerii fermieri.

Introducem posibilitatea ca tinerii până în 40 de de ani care au suprafețe nu mai mari de 60 de hectare să primească pentru o perioadă de cinci ani — 2015-2020 — o plată suplimentară, cu 25% mai mare față de cei care au peste această vârstă de 40 de ani”, a declarat ministrul Agriculturii.

Constantin a mai spus că OUG prevede, totodată, și o schemă de plăți directe care are în vedere „sprijinul cuplat” pentru fermieri.

„Pentru anumite categorii pe care fiecare stat membru poate să le definească se consideră necesar să se transmită solicitarea către CE, solicitarea pentru categoriile respective, dar și pentru cuantumul pe care dorim să-l acordăm. România a definit o listă cu acele categorii de culturi care să beneficieze de sprijinul cuplat, dar și pentru sectorul zootehnic. Pentru sectorul zootehnic, acolo unde de la 1 aprilie 2015 se vor elimina cotele de lapte (…) pentru cei care au între 10 și 150 de capete. Un sprijin suplimentar pentru cei care au vaci pentru lapte care pornește de la 350 de euro în anul 2015 și poate ajunge la sume mai mari către 2020”, a declarat ministrul Agriculturii.

OUG mai stabilește că începând cu anul 2018 nu se mai pot primi cereri de plată, subvenții, plăți directe, dacă nu există documentele cadastrale.

„Este un lucru pe care l-am prevăzut pentru că începând cu anul 2020 previziunea europeană este aceea de a se trece de la plata pe suprafață la plata pe fermă„, a mai declarat Daniel Constantin. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata