Guvernul a avut o singură restanţă în faţa FMI: nu a redus suficient arieratele

Misiunea Fondului Monetar Internaţional din această iarnă s-a finalizat cu mai multe bile albe şi cu una neagră pentru Guvernul de la Bucureşti, restanţa pe care a avut-o Executivul condus de Victor Ponta fiind ratarea ţintei referitoare la reducerea arieratelor acumulate de companiile de stat.

Concluziile vizitei, care a început pe 21 ianuarie, au fost prezentate, ca de fiecare dată, de şeful misiunii, Andrea Schaechter, şi de reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Fernando Tolosa, într-o conferinţă de presă găzduită de Banca Naţională a României.

La început, Schaechter a prezentat situaţia generală în care se găseşte economia românească, punctând faptul că estimează pentru 2014 o creştere economică de 2,2%, după un avans de 2,8% estimat pentru anul trecut.

„Pentru 2013, estimăm o creştere a PIB-ului de 2,8%, cea mai mare creştere economică de la începutul crizei’, a spus ea, menţionând anul agricol bun şi exporturile printre factorii care au determinat această creştere.

În acest an, economia României va creşte cu 2,2%, a adăugat ea.

„Este o creştere mai mică decât cea de anul trecut, însă, vor fi şi alte sectoare, în afara agriculturii, care vor juca un rol important. Suntem optimişti că se vor crea noi locuri de muncă’, a precizat Schaechter.

Aceasta a vorbit apoi despre punctele pe care Guvernul le-a rezolvat, dar şi despre marea restanţă: nerespectarea ţintei privind arieratele înregistrate de companiile de stat.

„Reducerea arieratelor asumată pentru finalul lunii septembrie – finalul lunii decembrie, de un miliard (de euro – n. r.), nu a fost realizată. Sperăm ca Guvernul să revină şi să recupereze. Trebuie luate măsuri de restructurare în aceste companii. Avem ţinte trimestriale, iar ţinta pentru următoarea perioadă este mai puţin de un miliard’, a spus ea.

„Nu pot să vă dau nume de companii acum, dar sectorul transporturilor, unde discutăm de ceva vreme, este unul dintre sectoarele care contribuie cel mai mult în termeni negativi la aceste arierate’, a continuat Schaechter.

Şeful misiunii FMI a subliniat că această problemă trebuie tranşată până la următoarea întrunire a boardului Fondului Monetar Internaţional, care, de regulă, are loc la două luni de la finalul fiecărei vizite.

„Discuţiile cu Guvernul pe această temă s-au axat pe deciziile pe termen scurt, pentru a fi siguri că va fi atinsă următoarea ţintă, dar trebuie şi măsuri pe termen mediu. Adică, nu este important să atingem o ţintă, ci să existe o continuitate. Guvernul s-a angajat să elaboreze planuri de acţiune pentru fiecare minister care deţine companii de stat’, a susţinut ea.

Potrivit lui Schaechter, deşi ţintele sunt trimestriale, Guvernul ar trebui să fie atent ca ele să fie atinse lunar.

„Acest proces nu se poate face peste noapte, dar nici nu mai puteţi aştepta, trebuie să începeţi acum’, a subliniat şeful misiunii.

La capitolul bile albe, Andreea Schaechter a apreciat că autorităţile române au respectat calendarul de liberalizare a pieţei de energie şi gaze şi, mai mult, sunt în grafic în ceea ce priveşte planul de listări a companiilor la bursă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata