Guvernul anulează scumpirea gazelor prevăzută pentru 1 octombrie, pentru consumatorii casnici

Guvernul a adoptat, în ședința de luni, o hotărâre prin care anulează scumpirea gazelor naturale pentru consumatorii casnici care era prevăzută la 1 octombrie, informează un comunicat de presă al Executivului.
„Prin Hotărârea adoptată de Guvern se anulează aplicarea majorării prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru consumatorii casnici, prevăzută începând cu data de 1 octombrie 2014, în anexa HG nr. 511/2014, și se prevede renegocierea calendarului de eliminare a prețurilor reglementate în sensul extinderii perioadei aferente consumatorilor casnici până la data de 30 iunie 2021″, precizează sursa citată.

Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială au fost de acord cu amânarea liberalizării pieței gazelor pentru consumatorii casnici și cu termenele propuse de partea română, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie. El a discutat pe această temă cu finanțatorii externi, vineri, la Bruxelles.

„Finanțatorii au fost de acord cu amânarea liberalizării și cu termenele propuse de noi”, a spus Nicolescu.

La începutul acestei luni, ministrul delegat pentru Energie a declarat că va propune autorităților de la Bruxelles ca prețul gazelor interne pentru populație să nu mai crească până la 1 iulie 2016, iar perioada de liberalizare să se prelungească până la 1 iulie 2021, față de 31 decembrie 2018, cum prevede calendarul aflat în prezent în vigoare.

Potrivit calendarului de liberalizare asumat de România în 2012 în fața Fondului Monetar Internațional și a Comisiei Europene, prețul gazelor pentru populație ar fi trebuit să se majoreze cu 3%, la 1 octombrie 2014. Prețul pentru consumatorii casnici ar fi urmat să fie complet liberalizat la 31 decembrie 2018, potrivit aceluiași calendar.

De asemenea, miercurea trecută, deputații au adoptat un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale, a Legii petrolului și a unei ordonanțe de urgență, cea mai importantă prevedere a acesteia referindu-se la prorogarea termenului, extinderea calendarului și menținerea coșului pentru gaze naturale până în 2021. (AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata