Guvernul intenţionează să aloce 2,5 miliarde de lei pentru programul „Prima Casă” în 2015

20

Guvernul intenționează să aloce 2,5 miliarde de lei pentru programul ‘Prima Casă’ în anul 2015, iar plafonul va fi suplimentat cu sumele nealocate sau neutilizate din plafonul pe 2014, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

‘Suma reprezentând diferența rămasă neutilizată și/sau nealocată din anul 2014 urmează să fie publicată pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice și al Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) în cel mult 5 zile de la data publicării Hotărârii în Monitorul Oficial’, se menționează în proiectul de Hotărâre.

Programul ‘Prima Casă’ a fost implementat la nivelul anului 2009, când piața imobiliară era blocată din cauza bulei imobiliare în care intrase România. În prezent, garanțiile pentru creditele destinate achiziției sau construcției de locuințe în cadrul Programului se acordă numai în lei, de către finanțatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat în cadrul etapelor anterioare.

Până în prezent, în cadrul programului au fost acordate circa 130.000 de garanții, pentru finanțări în valoare de 2,525 miliarde de euro, respectiv 10,985 miliarde de lei, din care 31% reprezintă valoarea garanțiilor destinate achiziției de imobile construite între anii 2008-2014. În tot acest timp, au fost executate 312 garanții, reprezentând o rată de default de 0,2%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata