Guvernul îşi angajează răspunderea pe programul politic; TVA de 19%, lărgirea bazei de impozitare, reducerea CAS

Guvernul îşi va asuma marţi, 11 martie, în plenul Parlamentului, răspunderea pe programul de acţiuni.

Revenirea TVA la nivelul de 19%, lărgirea bazei de impozitare, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale şi impozitul diferenţiat pe venitul salarial sunt principalele măsuri financiar-fiscale prevăzute în programul politic pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea.

”Simplificăm fiscalitatea şi sporim competitivitatea fiscală a mediului de afaceri prin: a) reducerea generală a impozitării; b) lărgirea bazei de impozitare; c) simplificarea sistemului de taxe; d) creşterea colectării veniturilor bugetare; e) reducerea evaziunii fiscale. Revenirea la un nivel de TVA de 19%, pe măsură ce cadrul fiscal-bugetar o va permite. Păstrăm plafonul de 16% şi introducem, pe parcursul mandatului, în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite, impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit”, se arată în programul politic al Executivului.

Guvernul are în vedere creşterea progresivă a salariului minim pe economie până la nivelul de 1.100 lei, până la sfârşitul anului 2016, limitarea fenomenului de ‘migraţie a creierelor’ şi reducerea sărăciei pentru 580.000 persoane până în anul 2020, prin asigurarea unui sistem de asistenţă socială bazat pe un mecanism instituţional de identificare, evaluare şi intervenţie pentru toate cazurile de risc social.

Realizarea unei proiecţii bugetare pentru perioada 2014 — 2020, în colaborare cu Ministerul Finanţelor Publice, este unul dintre principalele obiective în domeniul agriculturii şi reformei instituţionale a MADR şi a instituţiilor din subordine.

Adoptarea legii turismului, consolidarea brandului de turism prin promovarea produselor româneşti, realizarea unei strategii turistice naţionale reprezintă principalele direcţii prevăzute în domeniul turismului, potrivit programului politic.

Unul dintre proiectele prioritare pentru perioada următoare în domeniul energetic îl reprezintă dezvoltarea de capacităţi de producţie de energie electrică şi termică care vor folosi deşeurile menajere şi industriale ca resursă primară, contribuind decisiv la rezolvarea problemelor de mediu şi de aprovizionare a populaţiei cu apă caldă şi căldură la costuri reduse.

În ceea ce priveşte domeniul transporturilor, printre obiectivele enumerate în programul politic se află finalizarea autostrăzii Nădlac-Arad-Bucureşti, pentru a lega România de Europa (Coridorul IV), şi a centurii Bucureşti la profil de autostradă, nord şi sud.

Creşterea performanţei sistemului românesc de învăţământ, asigurarea politicilor de echitate socială, a deprinderilor şi competenţelor care să permită dezvoltarea personală, intelectuală şi profesională din perspectiva învăţării pe tot parcursul vieţii, dar şi deschiderea sistemului de educaţie, formare profesională şi cercetare către societate sunt priorităţi cuprinse în program.

Cercetarea ştiinţifică, în ceea ce priveşte resursele alocate, trebuie să fie pentru toţi decidenţii politici din România o prioritate privind reconsiderarea bugetării, susţin guvernanţii.

Guvernul, prin Ministerul Afacerilor Interne, se va implica pentru a asigura creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, combaterea criminalităţii transfrontaliere şi a criminalităţii comise de cetăţenii români în străinătate, precum şi creşterea calităţii vieţii personalului în vederea reconsolidării statutului angajaţilor MAI, se arată în programul politic al Executivului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata