Guvernul nu mai doreşte să acorde solda de merit angajaţilor din penitenciare

Proiectul de ordonanţă privind salarizarea bugetarilor prevedea iniţial că angajaţii din penitenciare vor primi soldele de merit tăiate în 2009, însă acest lucru a fost eliminat din ultima variantă a proiectului, a declarat, vineri, 3 iunie, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical.

În proiectul de ordonanţă cu corecţiile salariale avansat de Guvernul Cioloş în urmă cu circa două săptămâni, ei figurau la acordarea soldei de merit pe care n-au primit-o încă din 2009 şi se încerca cumva să se elimine această discriminare, care îi viza doar pe ei în întregul sistem de apărare din România. Totul a fost ‘ok’, până sâmbătă când, la întâlnirea de la Ministerul Muncii, am constatat că pe ultima variantă de ordonanţă, cei 12.000 şi ceva de salariaţi din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) fuseseră scoşi de acolo. Am avut două întâlniri, luni şi marţi, cu Ministerul Muncii, în care am încercat să punem lucrurile în ordine, însă nu s-a găsit nicio soluţie, iar ei au rămas în continuare scoşi din context”, a susţinut Costin.

El a arătat că efortul bugetar pentru a acorda aceste solde de merit este de două milioane de lei.

„Aceasta în contextul în care aceşti oameni sunt subdimensionaţi ca personal, iar în ultimii patru ani au avut în medie peste un milion de ore suplimentare prestate şi neplătite sau necompensate cu timp liber corespunzător”, a completat Costin.

Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) şi Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) a organizat vineri un miting de protest în faţa sediului Ministerului Muncii, în condiţiile în care, potrivit organizatorilor, sistemul penitenciar este singura instituţie publică din România cu zero creşteri salariale prin ordonanţa referitoare la salarizarea bugetarilor.

SNLP şi FSNAP vor declanşa vineri, concomitent, acţiuni suport în toate unităţile penitenciare.

‘Accesul în penitenciare şi alte activităţi specifice se vor face ‘ca la carte’ punând pe primul plan regulamentele, precum şi limitarea vulnerabilităţii misiunilor şi personalului, indiferent dacă aceste acţiuni vor genera întârzieri sau chiar blocaje în programul normal al unităţilor. În următoarea perioadă se vor organiza noi acţiuni specifice cu privire la care vom informa corespunzător’, se precizează într-un comunicat al celor două organizaţii sindicale.

Potrivit sursei citate, sistemul penitenciar format din 47 de unităţi şi 12.000 de salariaţi face parte, conform legii, din structura de apărare naţională, siguranţă şi ordine publică împreună cu MApN, MAI, SRI, STS, SPP. Sindicaliştii afirmă, în context, că, începând cu anul 2010, o treime dintre salariaţii din toată structura de apărare au păstrat în salariile îngheţate de Emil Boc salariul de merit (20% din salariul de bază) precum şi sporul pentru misiuni speciale (50% din salariul de bază) şi au continuat sa încaseze aceste sume până în prezent, mulţi dintre generalii care coordonează structura cumulând pe toată perioada dar şi pe viitor, până la pensie, ambele drepturi menţionate.

‘Prin proiectul de OUG privind salarizarea bugetarilor pe care Guvernul Cioloş intenţionează să şi-l asume în luna iunie 2016, s-a stabilit eliminarea inechităţilor salariale din structura de apărare, generate de îngheţarea salariilor de merit doar în veniturile unei treimi din personal, prin actualizarea tuturor salariilor în plată, cu includerea unei sume compensatorii echivalente salariului de merit. Prin formularea decisă în proiect, respectiv referinţa strictă la drepturile în plată în anul 2009, sistemul penitenciar este eliminat de la efectele prevederii sus menţionate având în vedere faptul că în sistemul penitenciar, salariul de merit nu a fost acordat în anul 2009 niciunui salariat din penitenciare, ca urmare a presiunilor MFP şi MJ la elaborarea proiectului de buget pentru anul 2009. Prin urmare, nu numai că timp de 7 ani nimeni din sistemul penitenciar nu a încasat acest drept dar începând cu 2016, nu o treime ci 100% din personalul celorlalte instituţii va încasa salariul de merit în timp ce penitenciarele rămân tot pe zero’, se precizează în comunicatul citat.

Sindicaliştii din sistemul penitenciar susţin că prin legislaţia în vigoare structura de apărare se constituie ca o singură familie ocupaţională în cadrul căreia drepturile personalului sunt corelate şi aliniate, însă Ministerul Muncii a rămas insensibil la toate argumentele furnizate de sindicate pentru modificarea prevederii astfel încât să producă efecte asupra tuturor instituţiilor din structură inclusiv sistemul penitenciar.

Modificările solicitate de noi nu prezintă impact bugetar pentru anul în curs şi au o influenţă foarte mică în 2017, iar drepturile din penitenciare nu sunt superioare celor din MAI, SRI etc astfel încât să justifice o corecţie. Însă vor deveni mult mai mici pe viitor deşi în penitenciare lucrăm în contact direct cu deţinuţi şi ne aflăm practic permanent în prima linie. Ambiţia unor generali care vor să-şi securizeze propriile salarii indiferent de pagubele colaterale, precum şi subiectivismul tehnocrat rece şi calculat, facilitează un demers injust şi absolut distructiv pentru siguranţa României, respectiv îndepărtarea sistemului penitenciar din structura de apărare naţionala, demers care începe prin diferenţieri salariale abuzive’, subliniază sindicaliştii.

În plus, aceştia afirmă că 4.000 de salariaţi care lucrează în schimburi efectuează 1 milion de ore suplimentare pe an dintre care 500.000 nu pot fi compensate cu timp liber şi nici în alt fel. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata