Hamburgerul de quinoa, alternativă la carnea roşie

În contextul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat recent limitarea consumului de carne roșie, hamburgerul de quinoa reprezintă un aspect al revoluției culinare din Peru, țară care speră să dea un exemplu lumii în acest sens.

„Hamburgerul de quinoa pare a fi o opțiune bună atunci când se caută o alternativă la carne”, a declarat pentru AFP chef Gaston Acurio, care a asigurat gastronomiei peruane un loc de prim rang pe harta lumii.

În restaurantele sale din Lima, dintre care cel mai celebru este Astrid & Gaston, hamburgerul vegetarian câștigă teren, încet, dar sigur, în fața cărnii, chiar dacă friptura în sânge rămâne regele de necontestat al localurilor de alimentație publică.

Gaston Acurio propune două rețete, una fiind o crochetă de quinoa pane, cu linte, sfeclă și iaurt, peste care se toarnă chutney de mango, și cealaltă, cu broccoli și quinoa, marinat cu salată, sos de wasabi, cremă de usturoi și solzi de ceapă. Plăcerea gustativă este indiscutabilă, însă consumul rămâne redus în comparație cu hamburgerii cu carne care se vând în restaurantul său Papacho’s.

„Vindem lunar 16.500 de hamburgeri cu carne, față de numai 300 de quinoa”, a declarat Diego Alcantara, șeful restaurantului. „Am mizat pe quinoa fiindcă avem tot mai mulți clienți care vin la noi, dar nu consumă carne”, adaugă el.

Quinoa, aliment cunoscut ca „grăuntele de aur al incașilor” pentru originea sa andină și proprietățile sale energizante, mai are un drum lung de parcurs până să înlocuiască hamburgerii cu carne care se vând în unitățile de tip fast food.

Raportul OMS nu prevede abandonarea totală a consumului de carne roșie, însă permite deschiderea unei noi căi pentru regimuri alimentare mai sănătoase. Potrivit chef Acurio, consumul de quinoa ar putea ajuta la crearea unui echilibru cu consumul de carne roșie, într-o lume care să respecte mediul. Quinoa poate fi un instrument delicios care să deschidă un spațiu unde întreaga lume vegetală să poată fi consumată ca hamburger, mai spune specialistul în gastronomie.

Ignacio Medina, critic gastronomic la cotidianului spaniol El Pais, este de părere însă că legumele nu sunt total lipsite de pericole.

Quinoa poate fi o alternativă, cu acest lucru sunt de acord, este un aliment foarte nutritiv, dar a fost introdus pe coasta peruană unde nu fusese cultivat niciodată și unde s-au folosit erbicide și fumigații”, avertizează el.

„În legume există și cantități mari de substanțe toxice. Toate alimentele sunt potențial dăunătoare. OMS ar trebui să înceapă să vorbească de regimuri și de echilibru. Nu există înlocuitor pentru niciun aliment și trebuie să fie un echilibru”, arată specialistul.

„Vă puteți imagina un hamburger de quinoa într-un McDonald’s? De ce nu? Acum 30 de ani nimeni nu ar fi crezut că un asemenea restaurant s-ar putea deschide la Moscova”, a declarat pentru AFP chef-ul peruan Emmanuel Piqueras la New York, unde prezintă un program culinar la un post TV hispanic. El este de părere că „provocarea este schimbarea puțin câte puțin a proastelor obiceiuri alimentare pentru ca un dependent de hamburgeri cu carne grasă și în sânge să poată simți aceeași satisfacție cu un hamburger de quinoa cu semințe și nuci”, încheie el. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata