Hannes Swoboda/MCV: România a făcut mari progrese din 2007, dar rămân unele preocupări

România a făcut mari eforturi și progrese din momentul aderării la UE, în 2007, în special în lupta împotriva corupției, dar rămân preocupări, mai ales în ceea ce privește independența justiției, a declarat joi, 23 ianuarie, liderul grupului S&D din Parlamentul European (PE), Hannes Swoboda, în contextul publicării de către Comisia Europeană a ultimului raport din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

‘Mecanismul de Cooperare și Verificare nu a fost introdus pentru a îndulci evoluțiile din România sau Bulgaria, ci pentru a expune acele zone în care sunt necesare eforturi suplimentare și pentru a face acest lucru suficient de devreme pentru a preveni efecte negative de durată’, a afirmat eurodeputatul austriac.

‘România a făcut mari eforturi și progrese din momentul aderării ei la UE, în 2007, în special în lupta împotriva corupției, dar rămân preocupări, mai ales în ceea ce privește independența justiției și respectarea statului de drept. Împărtășesc unele dintre aceste preocupări și sper că guvernul, parlamentul și instituțiile din România își vor concentra eforturile pentru a asigura în special independența justiției, care nu trebuie pusă la îndoială de politicieni’, a adăugat liderul liderul grupului S&D din PE.

Hannes Swoboda a mai spus că ‘rolul MCV este de a măsura progresul instituțional din perspectiva standardelor UE‘ și a apreciat că cetățenii români au ocazia să-și demonstreze aceste aspirații cu prilejul viitoarelor alegeri europene.

‘Sper că alegerile europene din luna mai vor reprezenta o oportunitate de a arăta că românii sunt europeni devotați și vor participa în număr mare’ la scrutinul comunitar, a declarat Swoboda.

CE a prezentat miercuri rapoartele privind progresele înregistrate de România și Bulgaria în cadrul MCV, independența sistemului din judiciar din România fiind unul dintre aspectele în privința cărora executivul comunitar continuă să aibă preocupări. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata