Harghita: Apa minerală, cel mai exportat produs în 2013

Operaţiunile de export, înregistrate la Biroul Vamal Harghita, le-au depăşit pe cele din import în cursul anului 2013, arată o analiză făcută publică de această instituţie.

Potrivit datelor statistice, în 2013, în Harghita s-au înregistrat 4.668 de operaţiuni vamale, din care 3.617 au fost operaţiuni de export şi 1051 au fost operaţiuni de import.

Firmele din Harghita exportă, cu precădere, apă minerală în ţări precum Canada, SUA şi Republica Moldova, două firme de îmbuteliere din judeţ avânt activitate intensificată în acest sens. De asemenea, se mai exportă cherestea răşinoase în China, Emiratele Arabe, Arabia Saudită, Iordania şi Turcia, dar şi mobilă în SUA şi Norvegia.

Printre produsele exportate se mai numără materiale de schelărie din oţel, care ajung în China, îmbrăcăminte, exportată în Elveţia, aţă de cusut care ajunge în Ucraina, Federaţia Rusă, Moldova, Turcia şi Tunisia şi bere, care este exportată în Macedonia.

În ceea ce priveşte importurile, în judeţ ajung maşini agricole şi anvelope auto din China sau vitrine frigorifice şi piese de schimb pentru acestea, din China şi Turcia. De asemenea, se mai importă aţă de cusut şi fire de filamente sintetice din Turcia, India, China, Thailanda şi Indonezia, dar şi ţesături din bumbac din Turcia şi articole de hârtie din Serbia. În Harghita mai ajung şi ţevi de aliaj din aluminiu din Elveţia, profile de aluminiu din Thailanda sau ţigle pentru acoperiş şi mobilier din lemn din Serbia.

Potrivit analizei făcute publice de Biroul Vamal Harghita, anul trecut au fost constatat 74 de fraude sau iregularităţi, descoperite ca urma a reverificării declaraţiilor vamale. Este vorba de sustrageri de la plata datoriei vamale, nedeclararea mărfurilor la intrarea în Comunitate, nerespectarea utilizării procedurii de vămuire la domiciliu sau nedeclararea corectă a mărfurilor exportate respectiv a mărfurilor importate.

‘În urma acestor reverificări, în anul 2013 s-au constatat 298.849 lei, diferenţe de drepturi vamale inclusiv alte taxe şi impozite datorate statului în cadrul operaţiunilor vamale cu accesoriile aferente, iar încasările au fost în cuantum de 79.833 lei. În cursul anului 2013 s-au aplicat 10 sancţiuni contravenţionale în sumă totală de 18.000 lei, din care s-au încasat 8.000 lei’, se mai arată în analiza Biroului Vamal Harghita.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata