Harghita: Cea mai scăzută producţie de miere din ultimii 50 ani; preţul este mai mare şi cu 30%

Apicultorii harghiteni înregistrează cea mai scăzută producție de miere din ultimii 50 de ani, influențată de vremea friguroasă, fapt ce a dus la creșterea prețului.

Președintele Asociației Apicultorilor din Harghita, Lazar Tibor, a declarat  că vremea a fost extrem de capricioasă, cu temperaturi scăzute înregistrate în timpul nopții, de până la două grade Celsius, care a făcut imposibilă acumularea nectarului. Din acest motiv, albinele nu au avut ce să culeagă, iar producția este extrem de slabă și se situează la 10-20% din cea înregistrată în anii precedenți.

„Din cauza frigului, de câteva grade, din timpul nopții, nu s-a format nectar și chiar dacă plantele au fost foarte frumoase, albinele nu au avut ce să culeagă. Anul trecut, apicultorii care au rămas în județ au obținut 20-30 kilograme, iar în acest an au ajuns și la un kilogram sau două de miere. Suntem foarte amărâți. De peste 50 ani nu a fost o producție atât de slabă. În 1946 și 1949 au fost recolte atât de scăzute, dar au fost urmate apoi de ani mai buni. Așa că și noi trăim cu speranța”, a afirmat Lazar Tibor.

El a precizat că și apicultorii care au plecat în pastorală au înregistrat pierderi mari, obținând o producție de cuprinsă în 10 și 30 de kilograme, în condițiile în care anul trecut obțineau și 50-80 de kilograme. În plus, apicultorii au fost nevoiți să hrănească albinele cu apă cu zahăr și cheltuielile au fost în acest an foarte ridicate. Din acest motiv, prețul a crescut destul de mult, de până la 20-30%, față de anul trecut.

„Prețul a crescut destul de mult și nu prea se cumpără. Din acest motiv nici nu e indicat să mai crească. E bine că sunt mulți apicultori care au și alte surse de venit și nu depind doar de producția de miere”, a spus Lazar Tibor.

Președintele apicultorilor harghiteni, Lazar Tibor, le-a recomandat colegilor săi să hrănească bine albinele până la 15 septembrie, pentru a le pregăti pentru iarnă.

În zona Tulgheș, din nordul județului Harghita, unii dintre apicultorii care au rămas în județ și nu au practicat stupăritul pastoral s-au confruntat cu o situație dramatică, în care albinele au murit de foame.

„Eu am avut norocul să prind două culesuri bune, la rapiță și floarea soarelui, în Insula Mare a Brăilei. Dar unii dintre colegii mei rămași acasă, care nu au fost atenți și nu au dat hrană suplimentară, s-au confruntat cu situația în care le-au murit albinele. Și cei care au fost plecați în pastorală și nu au prins câmpuri bune, cu nectar, au înregistrat pierderi”, a spus Daniel Timariu, un apicultor din Tulgheș.

El a adăugat că prețul a crescut cu până la 30% și se înregistrează o scădere a vânzărilor, dar mulți apicultori vând mierea la firme en-gros, care o trimit apoi la export.

Apicultorii harghiteni au trecut și printr-o iarnă atipică, în care consumul pentru hrana albinelor s-a dublat, întrucât temperaturile au fost ridicate, iar acestea au ieșit la lucru și au consumat degeaba foarte multă energie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata