Harghita: Primul festival al colacului secuiesc, la Dăneşti

Primul festival al colacului secuiesc (kurtoskalacs) din Harghita a avut loc sâmbătă, 21 iunie, în localitatea Dănești și a reunit echipe de tineri care au vrut să demonstreze că pot duce mai departe tradiția culinară a zonei.

La festival s-au înscris 11 echipe de tineri din zona Ciucul de Jos și Ciucul de Sus, supravegheați îndeaproape de mai multe bunicuțe de la Asociația Pensionarilor din Dănești. Doamnele au avut rolul să-i ajute cu sfaturi de tineri, dar nu au avut voie să se implice efectiv în prepararea tradiționalului produs de patiserie al zonei.

Colacul secuiesc se prepară din aluat de cozonc, care este lăsat la dospit cel puțin o oră și din care se întinde o foaie de un centimetru grosime și se taie în fâșii lungi și subțiri. Aceste fâșii se înfășoară pe forme de lemn clindrice, care sunt încălzite la jar și unse cu ulei în prealabil, după care se presară cu zahăr și se coc, în mod tradițional, la jar. Secretul este ca forma să fie rotită continuu pentru ca kurtos-ul să se rumenească uniform, iar zahărul să se caramelizeze. După ce colacul este scos de pe formă, se presară cu nucă pisată, cu nucă de cocos sau se servește simplu.

Bătrânele prezente la festival au povestit că, pe vremuri, colacul secuiesc se făcea din făină neagră și cu untură în loc de ulei și, la fel ca și astăzi, nu lipseau ouăle, zahărul, drojdia și coaja de lămâie.

Organizatorii evenimentului au fost Asociația Microregională Ciucul de Jos, Federația Organizațiilor de Tineret din zona Ciuc, în colaborare cu primăria și composesoratul din Dănești.

‘Este pentru prima dată când se organizează festivalul kurtoskalacs-ului și are mai multe scopuri. Pe de o parte, dorim să popularizăm acest produs ca pe o valoare din Secuime, iar pe de altă parte, noi, tinerii, vrem să arătăm că putem să ducem mai departe tradiția moștenită de la strămoșii noștri’, a declarat Melinda Katona, de la Asociația Microregională din Ciucul de Jos.

Juriul a decis că cel mai gustos colac secuiesc a fost cel preparat de Asociația de Tineret din Tomești, iar cel mai original produs a fost al tinerilor de la Asociația din Nicolești care au pregătit un kurtos pe care l-au învelit în cremă de ciocolată iar pe deasupra au pus ornamene de tort de diferite culori.

Atmosfera a fost întreținută de muzică tradițională, iar la final toată lumea a mâncat dintr-un gulaș care s-a fiert la foc mic, dar și din colacii pregătiți în cadrul festivalului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata