Harghita: Se încearcă doborârea recordului mondial pentru cele mai multe sarmale gătite într-o oală

Autoritățile din cinci localități din județele Harghita și Covasna, alături de un lanț de supermarketuri, încearcă doborârea actualului recordul mondial, înscris în Guinness Book of Records, pentru ‘Cele mai multe sarmale gătite într-o oală’, evenimentul urmând să aibă loc la Odorheiu Secuiesc, în data de 8 noiembrie.

Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a declarat joi, într-o conferință de presă, la care au participat reprezentanții autorităților locale din Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe, coorganizatori ai evenimentului, că această performanță nu poate fi atinsă decât împreună cu membrii comunităților, de aceea se va numi ‘Record mondial pentru comunitate’.

Potrivit sursei citate, sarmalele se vor găti într-o oală de inox alimentar de 4580 litri, cu un diametru de trei metri, care a fost comandată la meșterii locali din zonă, special pentru eveniment.

Organizatorii nu au dorit să dezvăluie numărul de sarmale care se vor prepara, dar au spus că precedentul record mondial îi aparține bucătarului Gali Zoltan, din Serbia, care a pregătit 10.300 de sarmale, într-o oală mult mai mică, de 1418.3 litri.

Primarul din Odorheiu Secuiesc, gazda evenimentului, a mai spus că 250 de voluntari din cele cinci orașe vor lucra la pregătirea sarmalelor, iar acestea vor fi donate, la final, orfelinatelor și azilelor de bătrâni din zonă.

La eveniment va fi prezent un reprezentant al Guinness World Records Limited, care va valida recordul, dacă acesta va fi doborât.

De asemenea, participanții sunt invitați și la un spectacol folcloric multietnic, pe scenă urmând să evolueze ansambluri folclorice românești, ale maghiarilor, grecilor, sârbilor, ucrainenilor sau romilor.

Sponsorul evenimentului este compania Kaufland România, prin magazinele din cele cinci orașe, iar partenerul profesional al este o firmă de preparate din carne din Gheorgheni. Este pentru prima dată (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata