Hărţile de hazard şi risc la inundaţii au fost finalizate şi acoperă 11 bazine hidrografice din ţară

Hărţile de hazard şi risc la inundaţii au fost finalizate şi acoperă 11 bazine hidrografice din ţară, potrivit Administraţiei Naţionale ‘Apele Române’ /ANAR/ şi Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor /INHGA/, instituţiile care au elaborat aceste documente, prezentate, joi, într-o conferinţă de presă.

Proiectul amplu a avut nevoie de fonduri de peste 40 de milioane de euro, sumă accesată din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin intermediul Programului Operaţional Sectorial ‘Mediu’ (POS Mediu).

Conform legislaţiei incidente, hărţile de hazard şi de risc la inundaţii vor constitui părţi componente ale documentaţiei de amenajare a teritoriului judeţean şi se vor introduce în planurile de urbanism generale, zonale şi locale ale localităţilor din fiecare judeţ şi din Capitală şi vor urma acelaşi regim juridic de finanţare şi aprobare stabilit potrivit legii pentru documentaţiile de amenajare a teritoriului şi documentaţiile de urbanism.

Hărţile de risc au fost elaborate de ANAR din sursele financiare proprii ale instituţiei (resurse umane proprii, logistic, surse financiare), în timp ce contribuţia INHGA a constat în furnizarea şi validarea datelor hidrologice.

În baza datelor obţinute din hărţile de hazard, dar şi a prevederilor legislaţiei incidente, aceste hărţi vor deveni documentele pe baza cărora se poate declara un areal ca zonă de risc potenţial la inundaţii. Acestea vor indica nivelul potenţial al pagubelor care se pot produce într-un anumit areal, precum şi zonele de evacuare a populaţiei.

Hărţile de risc la inundaţii constituie documentele care indică zonele inundabile în diverse scenarii, pagubele materiale şi umane potenţiale în conformitate cu cerinţele Directivei 2007/60/EC. Acestea sunt realizate pentru fiecare probabilitate de depăşire a debitului maxim, respectiv de 0,1% (probabilitate mică de depăşire), 1% (medie) şi 10% (mare).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata