Havrileţ (ANRE): Noul calendar pentru liberalizarea preţului gazelor pentru populaţie va fi stabilit la finalul anului

Noul calendar de liberalizare a prețurilor pentru populație va fi stabilit de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la finalul acestui an, împreună cu Guvernul, iar o soluție luată în calcul este stabilirea de praguri de consum, cantitatea ce depășește aceste praguri urmând a fi achiziționată din piața liberă, a declarat miercuri președintele ANRE, Niculae Havrileț.

„La gaze naturale, modificarea legii a introdus o altă dată pentru finalizarea dereglementării prețurilor, până în 2021. Ceea ce înseamnă că va trebui să impunem un alt calendar. Acest calendar va fi luat în discuție la sfârșitul anului, o să îl stabilim împreună cu Guvernul. Ne gândim să stabilim praguri de consum, iar depășirea acestor praguri să fie preluată din zona concurențială”, a explicat Havrileț.

La rândul său, vicepreședintele instituției, Emil Calotă, susține că în noul calendar de liberalizare trebuie introduse, obligatoriu, termocentralele care au în spatele lor SACET-uri (Sistem de Alimentare Centralizată cu Energie Termică — n.r.).

„S-au uitat termocentralele care au în spate SACET-uri (…) Eu cred că în acest calendar trebuie, de urgență, introduse aceste termocentrale, pentru că altcumva, termocentralele care vor achiziționa gaze de la 1 ianuarie 2015 din piața concurențială vor avea efectiv blocaje de natură economico-financiară în funcționarea lor. Ele trebuie cuplate, așa cum a fost până la momentul 31 decembrie 2014, cel puțin până la momentul în care vom avea pentru termoficarea urbană niște soluții solide”, a explicat Calotă.

Liberalizarea totală a pieței gazelor naturale, inclusiv pentru consumatorii casnici, era prevăzută pentru 31 decembrie 2018. Recent, însă, Parlamentul a votat prelungirea acestui termen cu doi ani și jumătate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata