HenPower, un proiect care foloseşte găini pentru a combate depresia la vârstnici

O organizație neguvernamentală din Marea Britanie folosește cu succes o metodă originală de ridicare a moralului persoanelor din reședințele pentru vârstnici, oferindu-le posibilitatea de a crește și îngriji găini, relatează joi cotidianul spaniol „ABC”.

Ideea s-a născut în 2012, într-un azil din Newcastle, în nord-estul Marii Britanii, pornind de la cazul concret al unui bătrân senil a cărui stare s-a îmbunătățit considerabil după ce i s-a dat ocazia de a fi din nou alături de găinile sale, cărora le simțea foarte tare lipsa. Păsările au avut un efect pozitiv asupra atmosferei generale din azil, contribuind la ieșirea din izolare a unora dintre pacienți și la mai buna lor comunicare cu ceilalți vârstnici.

Un ONG cunoscut pentru acțiunile sale mai deosebite, Equal Arts, a preluat ideea și a elaborat un proiect numit ‘HenPower’ (‘Puterea găinilor’), pentru care a obținut o finanțare de 200.000 de lire de la Loteria națională britanică.

Demarat în opt centre pilot, proiectul a fost o reușită totală, conform constatărilor unui studiu elaborat de Universitatea din Northumbria: numărul cazurilor de depresie s-a micșorat vertiginos, conflictele dintre locatarii azilurilor s-au redus la jumătate, iar mulți pacienți aproape au renunțat la medicamentele anxiolotice, pe care la luau contra anxietății.

Persoanele de vârsta a treia care cresc puii efectuează și vizite la colegii, având astfel posibilitatea de a petrece momente agreabile alături de copii, iar ouăle din micile ferme sunt puse în vânzare în cadrul unor acțiuni de binefacere.

Având în vedere succesul înregistrat, loteria din Marea Britanie a acordat un supliment de 500.000 de lire, în luna mai, pentru extinderea ‘HenPower’, program care va fi implementat în curând și la Londra și Frankfurt. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata