Hezbollah dispune de rachete iraniene care pot lovi Israelul

Liderul Hezbollahului libanez, Hassan Nasrallah, a anunțat joi, 15 ianuarie, pentru prima dată că mișcarea sa ar dispune din 2006 de rachete iraniene Fateh-110 capabile să lovească Israelul, inamicul său numărul unu, relatează AFP.

Intervievat de postul panarab Al-Mayadeen, liderul mișcării șiite libaneze care luptă alături de regimul lui Bashar al-Assad în războiul civil din Siria, a amenințat Israelul că va riposta „oricând” la raidurile sale repetate în Siria, declarându-se gata să pornească un nou război împotriva statului evreu.

Rachetele Fateh-110, care au o rază de acțiune de până la 300 km, „ne-au parvenit de mult, din 2006”, a afirmat Hassan Nasrallah pentru postul de televiziune care l-a întrebat dacă poate confirma livrarea acestor arme de către Iran. „Suntem mai puternici ca niciodată”, a spus el.

În 2012, responsabili ai Pentagonului au indicat că Hezbollah dispune de 50.000 de rachete balistice, printre care 40 sau 50 rachete Fateh-110, capabile să atingă Tel Aviv-ul și majoritatea celorlalte regiuni ale teritoriului israelian, precum și zece rachete Scud-D.

„Raidurile repetate asupra a diferite obiective în Siria constituie o gravă încălcare”, a mai spus Hassan Nasrallah. „Orice lovitură împotriva unor poziții în Siria vizează întreaga axă de rezistență (Damasc, Teheran, Hezbollah) și nu numai Siria”, a adăugat el. „Da, această axă ar putea decide să riposteze (…) Este dreptul său. Asta ar putea să se întâmple oricând”, a mai spus Hassan Nasrallah.

Din ianuarie 2013, puterea din Siria a acuzat de opt ori Israelul că a efectuat raiduri aeriene asupra instalațiilor din țară, ultimul la 7 decembrie, asupra unor zone din apropiere de Damasc. Statul israelian nu își confirmă niciodată responsabilitatea, dar își reafirmă de fiecare dată determinarea de a împiedica „orice transfer de arme” de la Siria la Hezbollah. Potrivit media israeliene, raidurile de la 7 decembrie au lovit convoaie cu stocuri de arme „sofisticate”, precum rachete antitanc și rachete sol-aer, destinate Hezbollah.

Datorită gherilei sale sprijinite financiar și militar de Damasc și Teheran, Hezbollah a reușit în 2000 să alunge armata israeliană din sudul Libanului, după 22 de ani de ocupație. Mișcarea a purtat mai multe războaie împotriva statului evreu, printre care cel din vara lui 2006, în urma căruia Israelul nu a reușit să neutralizeze Hezbollah.

Hassan Nasrallah a mai spus că Hezbollah este gata să invadeze Galileea (nordul Israelului), amenințare pe care a mai făcut-o în 2011.

„Nu căutăm un nou război (…), dar suntem pregătiți. Dacă comandamentul Rezistenței (Hezbollah) le cere combatanților să intre în Galileea, ei trebuie să fie pregătiți”, a spus liderul mișcării.

În timpul războiului din iulie-august 2006 între Israel și Hezbollah, mișcarea a lansat 4.000 de rachete asupra nordului Israelului. Conflictul care a devastat Libanul a făcut peste 1.200 de morți în Liban, majoritatea civili, și 160 în rândul israelienilor, conform cifrelor oficiale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata