Hiroshima: 69 de ani de la bombardamentul atomic din 1945

Zeci de mii de persoane s-au adunat miercuri dimineața, 6 august, la Hiroshima pentru a marca împlinirea a 69 de ani de la lansarea primei bombe atomice din istorie, care a devastat acest oraș din vestul Japoniei, relatează France Presse.

Câțiva supraviețuitori, rude ale victimelor, responsabili guvernamentali, precum și delegați străini au rămas nemișcați la 08h15 (23h15 GMT) când a răsunat un clopot dând semnalul unui minut de reculegere, exact la ora la care în 6 august 1945 bombardierul american Enola Gay lansa bomba care a transformat orașul într-un infern nuclear.

140.000 de persoane și-au pierdut viața instantaneu sau din cauza expunerii la radiații, între momentul exploziei și lunile care au urmat până în decembrie.

Bombardamentul de la Hiroshima a fost urmat de cel de la Nagasaki, în 9 august, care a făcut peste 70.000 de morți. Aceste atacuri au grăbit capitularea Japoniei și sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial, în 15 august 1945.

Militant neobosit împotriva armamentului nuclear, primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, a lansat un apel președintelui american Barack Obama și tuturor conducătorilor națiunilor care posedă arme nucleare ‘să vină să viziteze orașele bombei atomice cât mai curând posibil’.

‘Dacă o veți face, vă veți convinge că armele nucleare sunt răul absolut și că nu trebuie să mai fie permisă existența lor’, a continuat edilul.

Primarul a profitat de moment, de asemenea, pentru a-l critica pe premierul Shinzo Abe care, la începutul lunii iulie, a ‘reinterpretat’ Constituția pacifistă a țării pentru a permite forțelor nipone să participe la operațiuni militare externe.

Articolul 9 al Constituției din 1947 consacră pacifismul Japoniei și renunțarea ‘pentru totdeauna’ la război.

‘Guvernul nostru ar trebui să accepte faptul că timp de 69 de ani noi am evitat războiul tocmai datorită nobilului pacifism al Constituției’, a pledat Kazumi Matsui.

Hazardul istoriei a vrut ca, potrivit presei americane, ultimul membru al echipajului de pe Enola Gay, Theodore van Kirk, să fi decedat în una din zilele trecute la 93 de ani și să fie înhumat în 5 august. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata